Mindeord: Fhv. formand for Danske Fysioterapeuter Johnny Kuhr (56)

Danske Fysioterapeuters formand gennem 12 år, Johnny Kuhr er død, 56 år gammel. Nuværende formand, Tina Lambrecht, har skrevet dette mindeord.

Da Johnny Kuhr trak sig som formand for de 12.000 medlemmer af Danske Fysioterapeuter i oktober 2012, var det langtfra, fordi han var løbet tør for visioner på fagets vegne, men en ondartet hjernetumor havde spændt ben for kræfterne til at realisere dem.

De sidste to år af sit liv måtte Johnny Kuhr derfor se til fra sidelinjen, men med en bevidsthed om, at det fag, han ville efterlade sig, langt fra var det fag, han modtog ansvaret for, da han satte sig i formandsstolen i april 2000.

Johnny Kuhr gik dengang til valg på en lang række visioner. Ikke bare for foreningen, men i lige så høj grad for faget, som ifølge hans strategi var det, foreningen skulle skubbe foran sig. Fysioterapien skulle vise sit værd i form af forskning og evidensbasering, hvis løn og anerkendelse skulle højnes.

Med Johnny Kuhrs stædige fokus på fag, fag og atter fag blev der lagt spor ud til, at fysioterapien kan blive ved med at udvide sin position i samfundet, og han vil ikke mindst blive husket for sin medvirken i etableringen af forskningsenheden i fysioterapi på Syddansk Universitet. Denne blev kun en realitet, fordi Johnny Kuhr fik overbevist sin hovedbestyrelse om, at skulle der forskes i fysioterapi, skulle foreningen selv have penge op af lommen.

Med forskningsenheden fulgte en kandidatuddannelse, og Johnny Kuhr holdt trods sin sygdom en flammetale, da det første hold kandidater dimitterede sidste år. Og endnu to universiteter har i år ansøgt om godkendelse af egne kandidatuddannelser i fysioterapi - som en arv efter den formand, der for alvor fik koblet ordene fysioterapi og evidens.

Når hjertet var med, var der ikke noget, der kunne holde Johnny Kuhrs budskaber tilbage, og det gjaldt også i kampen for fysioterapeuters løn- og arbejdsforhold. Selvom han aldrig fandt sig helt til rette på en baggrund af røde faner, kunne alle fornemme hans harme, når politikerne ikke ville give fysioterapeuterne det, Johnny Kuhr mente, de i kraft af deres faglighed fortjente. Derfor gik han forrest i kampen for en højere løn under den langvarige konflikt på det offentlige område i 2008.

Og derfor rystede han heller ikke på hånden, da han året efter bad sine medlemmer i praksissektoren undlade at behandle en del af deres patienter, fordi arbejdsgivernes trusler om honorarnedsættelse ellers ville betyde, at fysioterapeuterne skulle have penge med på arbejde, som han sagde. Johnny Kuhr var ikke kun en dygtig formand, han var også en dygtig forretningsmand og en foregangsmand på det faglige område.

Før han blev formand, var han ejer af to fysioterapiklinikker i Midtjylland, og han var blandt de allerførste, der oprettede træningsfaciliteter i tilknytning til behandlingsrummene. I dag er træning en så væsentlig del af den fysioterapeutiske behandling, at det kun er de allerfærreste klinikker, der ikke har egne træningsfaciliteter.

"Træning er den bedste medicin," lød det igen og igen fra Johnny Kuhr, der dog desværre til sidst måtte erkende, at der er steder, hvor selv træning kommer til kort. Johnny Kuhr efterlader sig sin kone Lene og deres tre voksne døtre, men han efterlader sig også en faglig stolthed blandet med et dybt savn hos mange, mange fysioterapeuter i Danmark.

Tina Lambrecht, formand for Danske Fysioterapeuter

Login