Råd vil forbedre donorbørns rettigheder

LEVENDE DONORER: Selvom det strider mod lovgivningen, bliver børn helt ned til 1-års alderen i dag brugt som knoglemarvsdonorer. Børnerådet og Etisk Råd kræver større fokus på donorbørns rettigheder.

Den gældende lovgivning på børnedonor-området, der er fra 1967, overholdes ikke i praksis, mener Børnerådet og Det Etiske Råd.

Desuden vurderer de, at loven, som den ser ud i dag, er forældet og utilstrækkelig, og at den ikke opfylder kravene i Europarådets konvention om bioetik.

Nuværende regler bør revideres 
Derfor har de i fællesskab sendt sundhedsminister Bertel Haarder (V) et brev med tre konkrete forslag, der går på:

1) At uoverensstemmelse mellem de danske regler om donation fra børn og lægernes praksis bringes ud af verden.

2) At ministeren sikrer, at retsgrundlaget for transplantationsindgreb på børn er i fuld overensstemmelse med Europarådets Bioetik-konvention. De danske regler skal klart og tydeligt anvise, hvilke betingelser der skal være opfyldt, før et indgreb bliver foretaget. Ministeren skal også sørge for, at der etableres en uvildig godkendelsesinstans, sådan som konventionen kræver det, som kan sikre, at donorbørns rettigheder altid overholdes.

3) At der ikke gives tilladelser til at bruge metoden med præimplantationsdiagnostik før børn, der fødes efter denne metode, er sikret en god og sikker retsstilling.

Børnerådet og Det Etiske Råd er enige om, at de nuværende regler for transplantation fra mindreårige bør revideres. De håber, at ministeren vil være med til at sikre rettighederne for mindreårige donorer i fremtiden.

Login