Ny bog om politisk psykologi

HJERNEFORSKNING: Hjernen er doven - og mennesket er ikke et rationelt væsen. Det er et par af de provokerende konklusioner, forskerne bag antologien Politisk psykologi fremfører.

Vi er alle rationelle! Denne præmis har siden Aristoteles været bestemmende for, hvordan vi har forstået både individet og politiske handlinger.

Men dette verdensbillede rokkes der nu ved.

Hjernen laver smutveje
"I stedet for at opsøge informationer, afveje fordele og ulemper ved de forskellige alternativer og på den baggrund træffe en rationel beslutning viser undersøgelser, at hjernen er doven og i stedet laver smutveje," siger Sigge Winther Nielsen, forsker ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet og én af redaktørerne bag antologien Politisk psykologi.

"Smutvejene hjælper den menneskelige hjerne med at simplificere de enorme mængder af information, som den udsættes for. Det betyder for eksempel, at hjernen i højere grad trækker på viden, vi netop har fået, frem for mere relevant viden, vi fik i går, og at vi trækker mere på information, der bekræfter vores holdninger, end information, som modsiger dem," siger Sigge Winther Nielsen.

Alle menneskehjerner laver disse smutveje, og derfor er det også nærmere psykologi frem for rationalitet, der for eksempel kan hjælpe med at bekæmpe terrorisme.

Antologien Politisk psykologi - fordi politik er personligt, Sigge Winther / Thomas Høgenhagen (red.), er netop udkommet på Aarhus Universitetsforlag. Kr. 389.00.

Login