Bent Hansen: Telepsykiatri er nødvendigt

PSYKIATRI: Videokonferencer mellem psykiater og patient kan løse personalemanglen, mener Danske Regioner. Interesseorganisationer er positive, så længe det kun er et supplement.

Mangel på psykiatere i Danmark har gjort det nødvendigt at gentænke den traditionelle forestilling om, at psykiateren skal være i samme fysiske rum med sine patienter under selve behandlingen.

Samtidig viser en ny rapport fra Danmark Sundhedsinstitut, der bygger på udenlandske erfaringer, at den såkaldte telepsykiatri ikke har negative effekter på behandlingen i forhold traditionelle face-to-face-konsultationer.

Telepsykiatri betyder, at psykiater og patient holder konsultation via en videokonference, så de i princippet kan sidde i hver deres ende af landet under konsultationen.

Det har fået regionsrådsformand Bent Hansen (S) til at foreslå, at man indfører telepsykiatri for af afhjælpe manglen på psykiatere.

"Det er både en god idé og en nødvendighed med den personalemæssige situation, der er inden for voksenpsykiatrien. Derfor er det nødvendigt, man bruger de nyeste teknologiske muligheder for at afhjælpe situationen," siger Bent Hansen til Altinget.

Bent Hansen vil gerne starte et arbejde, der indsamler erfaringerne fra telepsykiatri i Danmark, så man får en faglig ballast til at implementere telepsykiatrien rundt i landet - især i yderkantsområderne.   

Gode erfaringer
I lande som Norge, USA, Australien og Canada har psykisk syge mennesker i mange år på grund af store afstande haft mulighed for via en teletransmission at få behandling af en psykiater, der måske sidder flere tusinde kilometer væk.

Udover at telepsykiatri ikke har nogle negative konsekvenser for behandlingen af psykiske lidelser, så peger rapporten fra Danmark Sundhedsinstitut på, at telepsykiatri kan være et relevant redskab over for presserende danske udfordringer i forhold til, hvordan man fastholder kvaliteten og aktiviteten i psykiatrien trods færre speciallæger, hvordan man forener specialisering og nærhed, samt hvordan Shared Care kan fungere i praksis.

Siden 2005 er antallet af speciallæger faldet, og man regner med, at faldet vil fortsætte frem til 2020, så man går ned fra 700 til 500 speciallæger - et fald på 29 pct. Det vil give et voldsomt pres på de tilbageværende speciallæger.

Mister den tætte kontakt
Formanden for Psykiatrifonden, overlæge og dr.med. Jes Gerlach, er meget positiv over for telepsykiatriens muligheder, men han er bekymret for den manglende direkte kontakt til patienten.

"Når behandlingen foregår som transmission, så sidder du ikke face-to-face med patienten og kan ikke se fornemme personens respons, reaktion eller opfange signaler fra kroppen - og det er det, psykiatere er gode til. En skærm erstatter ikke den personlige konsultation," påpeger Jes Gerlach.

Også direktøren for Danske Patienter, Morten Freil, er meget positiv over for telepsykiatriens muligheder i forhold til at afhjælpe personalemanglen på området, men det må ifølge ham ikke være en erstatning for den direkte kontakt mellem psykiater og patient.

"Det kan være en effektiv løsning til at optimere de begrænsede ressourcer, vi har. Men det skal sikres, at det ikke bliver en erstatning for face-to-face-konsultation, der i værste fald kan gå ud over trygheden og kvaliteten. Det må kun være et supplement," siger Morten Freil, der på den lange bane peger på, at det speciallægemanglen er et uddannelsesmæssigt problem.

Bent Hansen kan godt se problemstillingen, men ser ikke noget reelt alternativ.

"Muligheden for at aflæse kropssprog og alle signaler er alt andet lige knap så god, når man sidder der på afstand, men alternativet med ikke at have en specialist tilknyttet i behandlingen er langt, langt være," siger han.

Login