V og K ønsker selvstændig ordinationsret

SYGEPLEJERSKER: Skal Danmark have et sundhedssystem i verdensklasse, kræver det selvstændig ordinationsret til ekspertsygeplejersker, mener borgerlige sundhedsordførere.

Der skal flere øvelser til, hvis man vil anvende medarbejderne i det danske sundhedsvæsen mere optimalt. En af de øvelser er at give de kliniske ekspertsygeplejersker lov til at forlænge recepter og justere medicin inden for deres kompetenceområde. Det argumenterer de to sundhedsordførere Birgitte Josefsen (V) og Vivi Kier (K) for i et debatindlæg i Nordjyske Stiftidende, ifølge Dansk Sygeplejeråds hjemmeside.

"Det vil betyde, at den kliniske ekspertsygeplejerske ikke behøver at stille sig op i køen og vente på en underskrift hos lægen, hver gang hun skal lave en ny recept. For i virkelighedens sundhedsvæsen er det ofte sygeplejersker, der ser patienterne, og har den daglige kontakt, når først patienten har fået sin indledende diagnose," skriver Birgitte Josefsen og Vivi Kier ifølge hjemmesiden.

Sundhedsvæsen tilgodeses
At nogle sygeplejersker skal have øget ansvar, som de to ordførere foreslår, vil tilgodese sundhedsvæsenet som helhed, mener de. De argumenterer nemlig for, at man får mere sundhed for pengene, når medarbejdernes kompetencer udnyttes til fulde. Men også patienterne vil vinde på det, vurderer de:

"En omfordeling af nogle af opgaverne vil betyde, at patienterne får mere kvalitet, fordi sundhedsvæsenet bruger ressourcerne optimalt. Det vil betyde at flere unge får lyst til at tage en sundhedsuddannelse, fordi de kan se mulighederne. At flere erfarne vil blive i sundhedsvæsenet, fordi de bliver anerkendt for det, de kan, og fordi de kan anvende deres kompetencer fuldt ud," slutter de to folketingsmedlemmer.

Login