Ulighed i lungekræft skyldes ikke kun røg

STÆRK TOBAK: Flere lavtuddannede end højtuddannede ryger – og flere får lungekræft. Men smøgerne er kun én af forklaringerne på, at kræften rammer socialt skævt, viser ny forskning.

Man har længe vidst, at rygning er en medvirkende årsag til lungekræft. Men en ny undersøgelse viser, at rygning nu ikke længere alene kan forklare, hvorfor flere lavtuddannede end højtuddannede får den farlige lungesygdom.

Den stort anlagte undersøgelse er lavet i samarbejde mellem ni europæiske lande, herunder Kræftens Bekæmpelse i Danmark. Forskningen viser, at rygning kun kan forklare godt halvdelen af forskellen i risiko.

Større risiko
I undersøgelsen fremgår det, at mænd med lav uddannelse har 3,6 gange så stor risiko for at få lungekræft sammenlignet med højtuddannede mænd. Tilsvarende er tallet for kvinder 2,4.

"Også blandt dem, som aldrig har røget, så vi en let øget risiko hos personer med kortest uddannelse. Resultatet er ikke signifikant, men det giver et fingerpeg om, at der er noget andet end rygning, der spiller ind," siger Susanne Oksbjerg Dalton, seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse, i en pressemeddelelse.

Andre risikofaktorer kendes ikke
Hvad de andre risikofaktorer er, siger undersøgelsen ikke noget om. Dog kan forskerne bag undersøgelsen pege på, at kost, der som det eneste andet også er undersøgt, ikke kan forklare skævheden i lungekræft. Frugt og grønt har i andre undersøgelser vist sig at have betydning, men ikke stor nok til at kunne forklare den sociale ulighed.

Forklaringen skal i stedet formentlig findes i arbejdsmiljø og passiv rygning, mener Susanne Oksbjerg Dalton, der dog slår fast, at rygning stadig udgør den største risikofaktor:

"Det kan godt være, at rygning kun kan forklare halvdelen af forskellen i den relative risiko, men det ændrer ikke ved, at rygning er årsag til langt de fleste tilfælde af lungekræft. Kunne vi få alle til at holde op med at ryge, kunne vi fjerne langt de fleste tilfælde af lungekræft og dermed også det meste af den sociale ulighed, vi ser i dag."

Login