DSI: Lægeflugt til privathospitaler er en skrøne

MYTE: Ny undersøgelse viser, at privathospitalerne ikke kan bruges som forklaring på personalemangel på offentlige sygehuse.

Antallet af fuldtidsansatte læger, der i perioden 2000-2006 er hoppet over hegnet fra de offentlige sygehuse til de private, er 13. Det viser en ny analyse foretaget af en forskergruppe på Dansk Sundhedsinstitut (DSI), skriver Dagens Medicin. Den private sektor har i perioden erobret lidt flere sygeplejersker, men der er stadig kun tale om en lille procentdel af væksten i det offentlige sundhedsvæsen, viser undersøgelsen.

Det offentlige sygehusvæsen er i en penibel situation: I øjeblikket mangler der 1400 speciallæger, og konkurrencen med privathospitalerne, der kan betale lægerne flere penge, er hård. Derfor er privathospitalerne ofte blevet anklaget for at dræne de offentlige sygehuse. Blandt andet har formanden for De Danske Regioner og Region Midtjylland, Bent Hansen, flere gange beskyldt privathospitalerne for at snuppe lægerne fra det offentlige ved at lokke lægerne med højere lønninger.

Det private dræner ikke
Men den forklaring punkterer forskergruppen med professor Jes Søberg i spidsen nu fuldstændig. Mens antallet af fuldtidsansatte læger på privathospitaler i den undersøgte periode er vokset med 13 til 35 i 2006, er antallet af fuldtidsansatte i det offentlige steget med 1603 i perioden 2000-2006, viser DSI-rapporten.

"Med de tal, der findes, kan man ikke sige, at den private sektor er skyld i arbejdskraftmanglen i det offentlige sundhedsvæsen. Udgangspunktet er, at der mangler 1.400 speciallæger, og så store tal er man ikke i nærheden af på privathospitalerne," siger Jes Søberg til Dagens Medicin.

Oplysninger er svært tilgængelige
I rapporten gennemgår DSI alle tilgængelige data for privathospitalerne, men forskergruppen har måttet konstatere, at det er svært at få oplysninger om den private sektor. De står derfor nu tilbage med en undren over, hvordan de private sygehuse med så få ansatte kan levere en efterhånden anseelig produktion.

Login