De sygeste skal til først

NYHED: Ventetidspuklen betyder, at de mest syge patienter kommer til først. Ny aftale om hvordan det skal gøres er på plads.

"Nu, hvor vi står overfor det store arbejde med at afvikle puklen efter den flere ugers lange strejke, er det vigtigt, at vi udnytter al den kapacitet, vi har til rådighed - både i det offentlige og det private. Jeg er glad for, at patienterne nu kan komme hurtigt til, og at vi har fået et sæt spilleregler for, hvordan vi sikrer mest mulig sundhed for pengene," siger Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner.

Udvalg skal koordinere indsats
Det bliver et regionalt samarbejdsudvalg i hver region, der skal lave retningslinier for, hvordan patienterne prioriteres. Fremover skal den samlede kapacitet udnyttes, så hver måned skal der reporteres, hvor meget kapacitet der er, og den vil så kunne udveksles imellem regionerne.

"Vi har haft en meget positiv dialog med Danske Regioner og Sundhedsministeriet. Privathospitaler løfter med aftalen deres ansvar overfor patienterne, der er de store tabere efter konflikten på sundhedsområdet," siger formand for SPPD Nis Alstrup.

Regionerne er forpligtet til at købe den ledige behandlingskapacitet på de private sygehuse, der svarer til den gennemsnitlige omsætning, som de private sygehuse avde fra 1. oktober 2007 til 31. marts 2008 under det udvidede frie sygehusvalg.

"Jeg er rigtig godt tilfreds med, at vi så hurtigt er blevet enige om en aftale, der kommer de mange ventende patienter til gavn ovenpå konflikten. Jeg ser gode perspektiver i, at vi i denne situation aktivt bruger den private kapacitet som en del af det samlede sundhedsvæsen, og jeg vil gerne kvittere for regionernes og de private sygehuses konstruktive samarbejde," siger minister for sundhed og forebyggelse Jakob Axel Nielsen (K).

Aftalen gælder indtil Folketinget efter sommerferien forventes at suspendere det frie udvidede sygehusvalg frem til den 30. juni 2009, hvorefter det automatisk genindføres.

Login