Alt for positivt billede af medicinpriserne

NYHED: De danske medicinpriser er ikke faldet det sidste år, men derimod steget. Amgros direktør irettesætter Apotekerforeningen.

"Desværre er Apotekerforeningens udmeldinger alene baseret på data fra primærsektoren. Altså de lægemidler, der handles på de private apoteker. Det er også fair nok, eftersom Apotekerforeningen er de private apotekers interesseorganisation. Men det er ærgerligt, at det kommer til at fremgå, som om Apotekerforeningen udtaler sig om det samlede lægemiddelområde," siger Flemming Sonne, der er administrerende direktør i Amgros. Amgros er ejet af regionerne og står for al indkøb af medicin til sygehusene.

Nye lægemidler gør det dyrt
For mens der er nedgang i priserne på det private marked, så er der altså stigninger inden for det offentlige. Og en stor del af stigningerne i omsætningen kan ikke forklares ved større forbrug. Men skal findes ved, at behandlingsprisen stiger, hvilket forklarer 57 pct. af stigningen, og det er cirka en halv milliard kr. Det er især kræftmedicin og de biologiske lægemidler, der koster.

Det er en fordel for patienterne, at der sker en hurtig udvikling af ny medicin, men det betyder altså også, at der ofte ikke er nogle konkurrenter til produkterne. Prisen fastsættes derfor udelukkende af producenten, og det er ikke muligt at få medicinen billigere et andet sted.

Danske Regioner har i økonomiaftalen aftalt med regeringen, at der skal ses på prisdannelsen. Og den analyse skal være klar til næste forår. Men der er ikke nogen bindende aftale om, at prisfastsættelsen skal ændres, og det undrer SF's sundhedsordfører.

Login