Konkrete mål skal gøre danskerne sundere

NYHED: SF vil gøre op med al snak om sundhed og sætte handling bag ordene. Et nyt handlingsprogram sætter konkrete mål for, hvor sunde danskerne skal være.

Fem milliarder skal bruges
SF vil sætte fem mia. kr. af over de næste 10 år. Det vil sige 500 mio. kr. årligt. De skal bruges til forebyggelse, som blandt andet skal forøge danskernes levetid, så den kommer på højde med de andre nordiske lande.

Men pengene er finansieret. Det er en vigtig pointe at få med, for SF vil gerne tages alvorligt. Det vigtige er, at sundhed også skal gøres til et fællesansvar.

"Man har alt for meget fokus på, at det er den enkeltes valg. Vi gør op med det ensidige fokus på den enkeltes valg og livsstil. Det er en samfundsopgave at sørge for, at det sunde valg bliver lettere."

Det kan for eksempel være ved at sørge for at momsen på frugt og grønt sættes ned. Danskerne ved jo allerede, at de skal spise seks stykker om dagen, men nu skal valget gøres lettere.

Kommunerne kan sagtens
SF vil gå ud og stille krav til kommunerne. De skal vide, at de er forpligtet til at gøre noget. Men der skal samtidig følge penge med, og det mener Karl Bornhøft er anderledes end den måde, man i dag fører sundhedspolitikken.

"Vi kan lave rammerne, opstille målene og sørge for økonomien. Også må de ude lokalt finde ud af, hvordan det skal gøres. Den lokale indsats er groft undervurderet. Men det er klart, at de ikke kan gøre så meget, hvis der ikke er nogen, som prioriterer dem, og det er det vi vil."

Kommunerne skal kunne søge hjælp ved en uafhængig nationalenhed. De skal kunne hjælpe kommunerne med viden og erfaringer. De skal også måle udviklingen og holde styr på, hvad der sættes i gang. Hvis det viser sig, at der ikke sker noget, så skal nye initiativer sættes i gang.

"Sundhedsstyrelsen magter ganske simpelt ikke den her opgave. De er spillet af banen. Derfor skal vi have nogle som er uafhængige og engageret."

Han mener, det er ærgerligt, at Sundhedsstyrelsen ikke kan bruges som en aktiv partner. Det vil betyde, at tingene kommer til at gå langsommere. Men alligevel tror han på, at målene er realistisk.

Målet skal nås
"Vi har alt for travlt med at fortælle, at det er nogle andres ansvar, uden vi giver dem mulighed for at kunne løfte det ansvar. Der er alt for lidt tiltro. Herinde handler det om love, og det, tror man, kan gøre det. Men det er ikke nok. Det handler om at få mennesker til at spille sammen. Derfor sætter vi mål i stedet."

Han tror fuldt og fast på, at målene kan nås og ville gerne sætte sig i front for at nå dem. Til gengæld har han ikke meget ros til sundhedsministerens indsats.

"Jeg skal ikke stille spørgsmålstegn ved, om ministeren vil noget på det her område, men jeg synes, det er trist, når han starter med at efterlyse evidens. Vi har altså rigeligt viden til at gå i gang."

Login