Garantiløs garanti

ANALYSE: Danskerne har et udvidet frit sygehusvalg. Men selvom de kan vælge mellem alle hospitaler i landet, så har de ingen valgmuligheder. Der er nemlig ikke kapacitet nok på de danske sygehuse, og strejken blandt sygeplejerskerne har kun gjort et allerede eksisterende problem værre.

Lige nu er situationen ekstrem. Sygeplejerskerne strejker, og alle hospitaler er sat i nødberedskab. De foretager kun de livsnødvendige og akute operationer. Imens vokser antallet af aflyste behandlinger, 280.973 til og med den 25 maj. Danske Regioner er låst. De kan ikke give sygeplejerskerne de 15 pct. som de kræver, da deres økonomi er fastlagt i forhandlinger med regeringen. De har givet Sosu-assistenterne 13,8 pct. Men der er alt for langt op til de 15 pct., som er sygeplejerskernes krav.

Brug for prioritering
Danske Patienter, Danske Regioner og Lægeforeningen har alle sagt, at det er nødvendigt med en prioritering af patienterne. At det er nødvendigt at tage den politiske prioritering af de lange ventelister. Men det vil sundhedsministeren ikke. Han vil lade det være op til lægerne, der på den anden side mener, at de er bundet på hænder og fødder af det udvidede frie sygehusvalg.

Og når det kommer til strejken, er Statsminister Anders Foghs udmelding den samme. Han vil ikke blande sig, når arbejdsmarkedets parter forhandler. Og det er selvom parterne for længst har forladt bordet. Så nu kører strejken på sjette uge. Problemet er, at ventelisterne vokser, og gør det endnu sværere for danskerne at gøre brug af deres udvidede frie sygehusvalg, altså den såkaldte behandlingsgaranti.

Login