Region kritiseres for manglende paramedicinere

NYHED: Dansk Ambulance Råd og Paramedicinsk Selskab kritiserer Region Midtjylland for ikke at inddrage paramedicinere i den præhospitale planlægning.

I en anbefaling af paramedicinere, som Dansk Ambulance Råd har sendt til Danske Regioner, kritiseres Region Midtjylland for slet ikke at tænke paramedicinerne med i den præhospitale planlægning. Dansk Paramedicinsk Selskab bakker kritikken op. 

Regionernes nye ressource
Den nye sygehusstruktur kommer til at betyde, at der generelt bliver længere til de såkaldte superhospitaler med akutmodtagelse. I det scenarie fremstår paramedicinerne som regionernes nye ressource i den præhospitale planlægning.

Det er hovedbudskabet i den anbefaling, Dansk Ambulance Råd for nylig har sendt til Danske Regioner.

Anbefalingen lyder på i alt 310-360 paramedicinere fordelt i de fem regioner: 70-80 paramedicinere i Region Hovedstaden og 60-70 i de øvrige fire regioner.

Anbefalet af Sundhedsstyrelsen
I anbefalingen fremhæves det blandt andet, at Sundhedsstyrelsen allerede i november 2006 med oplægget "Fremtidens akutberedskab" agiterede for en opgradering af den præhospitale planlægning - herunder brugen af paramedicinere.

Flere af Sundhedsstyrelsens anbefalinger peger direkte på en udbredelse af paramedicinere i alle de fem regioner - ikke mindst i forbindelse med at skabe bedre sammenhæng mellem alarmcentral, vagtcentral, ambulancer, Akut Medicinsk Koordinationscenter (AMK) og akutmodtagelse.

Imidlertid har flere regioner endnu ikke taget Sundhedsstyrelsens anbefalinger til sig og ladet dem udmønte i en reel opgradering af det præhospitale område via flere paramedicinere.

Ris til Region Midtjylland
Eksempelvis ser opbygningen af Region Midtjyllands akutberedskab foreløbig således ud, at man ud over ambulancer og lægebiler har planlagt at skulle supplere med sygeplejerskebiler - i stedet for biler med paramedicinere. 

Det får formanden for Dansk Ambulance Råd, Kim Dalgaard, til at kritisere regionen i den omtalte anbefaling:

"I Region Midtjylland er man jo desværre allerede færdig med den præhospitale planlægning, og har desværre på nuværende tidspunkt valgt ikke at inddrage paramedicinere i denne plan - hvilket især må vække bekymring blandt regionens borgere, der ligesom i andre dele af landet har krav på den bedste behandling," skriver han og fortsætter:

"Derfor kan man kun håbe, at Region Midtjylland i den nærmeste fremtid genovervejer den præhospitale planlægning, skeler til de øvrige regioner og opgraderer den præhospitale planlægning i form af paramedicinere."

Sygeplejerske-ordning er ikke optimal
Heller ikke formanden for Dansk Paramedicinsk Selskab, Morten Kelsen, har mange rosende ord til overs for Region Midtjyllands prioritering:

"Region Midt satser på en løsning af de præhospitale opgaver som ligger langt fra de anbefalinger, der er kommet fra Sundhedsstyrelsen vedrørende brug af paramedicinere, som meget klart har tilkendegivet, at der bør gøres brug af denne ressource," siger Morten Kelsen til Altinget | Sundhed og fortsætter: 

"Når man i Region Midt vælger at bruge sygeplejersker uden for hospitalet, må man regne med, at der kommer til at mangle endnu flere ressourcer på hospitalet, end der gør i forvejen, og Region Midt er en af de regioner, der mangler mange sygeplejersker." 

Mange fordele ved paramedicinere

Morten Kelsen peger på mange fordele ved at benytte paramedicinere frem for sygeplejersker - både af økonomisk og praktisk karakter, og han pointerer, at den faglige forskel i felten er så ganske lille, at den ikke bør have nogen nævneværdig betydning:

"Forskellen på den behandling, der kan ydes af henholdsvis paramedicinere og sygeplejersker, er håndtering af luftveje. Men så længe der kan kaldes en lægeambulance ud til denne type af patienter (ca. en til to pct.), kan de resterende opgaver løses af en paramedicner på samme måde som sygeplejersker."  

En ordning med paramedicinere vil ifølge Morten Kelsen både være billigere, mere praktisk og samtidig kunne spare værdifuld arbejdskraft for hospitalerne:

"Det er jo ikke kun penge, det handler om. Der mangler jo faktisk hænder på alle sygehuse, så det kan derfor synes mærkeligt, at man fravælger paramedicinerne," bemærker han. 

Region Midt: En politisk beslutning
Altinget | Sundhed har derfor taget kontakt til overlæge Erika Frischknecht Christensen, der er præhospital leder for Region Midtjylland for at høre begrundelsen for fravalget af paramedicinere.

Hun gør opmærksom på, at det i sidste ende er politikerne, der tager den endelige beslutning.

"Jeg tror, at grunden til, at politikerne har valgt sygeplejerskemodellen, er, at den kendte man i forvejen. Fagligt set mener jeg, at man lige så godt kunne have brugt paramedicinere. Det har jeg også rådet om," siger Erika Christensen.

"Desuden er der ikke den store prisforskel mellem en paramediciner og en sygeplejerske."

Med henblik på Morten Kelsens udtalelser påpeger hun, at hun ikke finder det særligt formålstjenligt at spille faggrupperne ud mod hinanden. Både paramedicinere og sygeplejersker har gode funktioner, og der er brug for begge grupper. Man må finde de bedst mulige kombinationer.

Derudover er det en sandhed med visse modifikationer, når Morten Kelsen hævder, at det kun er patienter med vejrtrækningsproblemer, der kræver særlig assistance:

"Der skal læger ud til alle de dårligste patienter, og dermed bliver tallet nærmere mindst 20 pct. og ikke højst to."

Paramedicinere ikke en utænkelig løsning i Region Midtjylland
På spørgsmålet om, hvorvidt brugen af paramedicinere helt er udelukket i den præhospitale planlægning, svarer hun:

"Først nu er vi i den endelige fase og det er muligt, at strukturen skal laves lidt om. Hvis det viser sig, at det ikke er muligt at skaffe sygeplejersker nok, forventer jeg, at man ender med at supplere med paramedicinere," siger Erika Frischknecht Christensen.

Login