Eksperter fraråder omstridt lungemedicin

NYHED: Lungeeksperter fastslår, at den omdiskuterede lungemedicin Prolastin ikke virker. Fortvivlet Venstre-ordfører vil have klarhed over sagen, mens Sundhedsstyrelsen står fast.

En lille gruppe lungesyge danskere har ingen gavn af at blive behandlet med det omstridte lungemedicin Prolastin.

Den omsigtvækkende konklusion når Dansk Lungemedicinsk Selskab frem til.

Dermed rammer selskabet lige ned i debatten om behandlingen, som i sidste uge fik oppositionen, Dansk Folkeparti og Venstre til at kræve, at sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) straks satte gang i behandlingen med Prolastin af de få hundrede danskere med den sjældne lungesygdom alfa-1-antitrypsinmangel. Ministeren blev desuden kaldt i samråd om sagen.

Anledningen var en ny undersøgelse af den danske lungeprofessor Asger Dirksen, der ifølge hans egne ord viser, at behandlingen med Prolastin har en effekt.

Prolastin har ingen effekt
Men efter at have holdt et møde med Asger Dirksen og Sundhedsstyrelsen, når Dansk Lungemedicinsk Selskab frem til den direkte modsatte konklusion, siger formanden for selskabet, Ronald Dahl.

"På baggrund af Asger Dirksens undersøgelse og de få andre udenlandske undersøgelser, der findes, er der ikke grundlag for en effekt af behandlingen med Prolastin," siger Ronald Dahl til Altinget.dk.

Selskabets udmelding er dermed både i direkte modstrid med Asger Dirksens undersøgelse og ikke mindst, hvad Lægemiddelstyrelsen er kommet frem til. Her blev Prolastin godkendt i 2006 på baggrund af, at "mere end 15 års international erfaring samt en række mindre kliniske forsøg dokumenterede en effekt". Og den anbefaling står Lægemiddelstyrelsen ved, sagde overlæge, ph.d. Steffen Thirstrup fra Lægemiddelstyrelsen i sidste uge.

"Der er en række undersøgelser, som på forskellig vis og af forskellig kvalitet viser, at produktet virker," sagde Steffen Thirstrup til Jyllands-Posten.

Kigger på de samme undersøgelser
Den forskel kan Ronald Dahl fra Dansk Lungemedicinsk Selskab ikke forklare.

"Jeg kan ikke sige, hvorfor Lægemiddelstyrelsen kommer frem til den modsatte konklusion. Der findes ikke udenlandske undersøgelser, der viser, at Prolastin med bare et minimum af sandsynlighed har en virkning. Og vi sidder altså og kigger på de samme undersøgelser. Det kunne være, at Lægemiddelstyrelsen vil komme frem til noget andet, hvis de læste på stoffet igen," siger Ronald Dahl.

Dansk Lungemedicinsk Selskab har tidligere drøftet sagen, og ved den seneste generalforsamling i november 2007 blev der gennemført en afstemning om, hvorvidt selskabet skulle anbefale brugen af Prolastin. Resultatet blev, at tre stemte for en anbefaling af Prolastin, mens 80 stemte imod.

Login