Regionerne har ikke styr på diabetesbehandlingen

DIABETES: En sammenligning af regionerne viser, at langtfra alle diabetespatienter får den nødvendige opfølgning for at undgå komplikationer som følge af sygdommen.

Region Midtjylland gør det bedst, men ikke godt nok. Der manglede hver tredje diabetiker en eller flere relevante undersøgelser, som anbefales som den bedste behandling. I Region Syddanmark er tallet helt oppe på 57 pct.

Kan ikke bruge oplysningerne
Oplysningerne fra diabetesambulatorierne i Nordjylland er så mangelfulde, at resultatet ikke kan opgøres meningsfuldt, konstateres det i den tredje årlige NIP-rapport, der netop er offentliggjort. Det skriver Diabetesforeningen på deres hjemmeside.

"Den nye rapport sætter endnu en tyk streg under, at vi bestemt ikke har noget at prale af. Vi ved, hvad der skal til for at give diabetikere en god og anstændig behandling, men der mangler handling ude i regionerne," siger professor, dr. med., overlæge Allan Flyvbjerg, formand for Diabetesforeningen.

Det var ellers en jublende sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K), der for kort tid siden fortalte, at Danmark er europamester i diabetesbehandling, det skete på baggrund af et diabetesindeks foretaget af analyse- og informationsorganisationen Health Consumer Powerhouse, HCP.

Generelt beskriver rapporten, at patienterne snydes for tilstrækkelige fodundersøgelser, som er vigtige for at undgå amputationer, og for påvirkning af nyrefunktionen, mens de regioner, som har indberettet brugbare data, i højere grad får tjekket patienternes blodtryk, kolesterol og HbA1C.

Login