Hver anden time dør en dansker af diabetes

DIABETES: Skræmmende tal på diabetesområdet i Danmark er baggrunden for et stort opsat arrangement i anledning af den internationale verdensdiabetesdag.

Novo Nordisk, Diabetesforeningen og JDRF - Fonden for diabetesforskning - er gået sammen om at øge opmærksomheden omkring diabetes i Danmark. Fredag 14. november markeres den internationale verdensdiabetesdag derfor ved et stort arrangement i København.

Et stigende problem
Diabetes i Danmark er et alvorligt problem, alene tallene taler for sig selv. Ifølge parterne bag arrangementet dør 14 danskere af diabetes hver dag, og 64 får stillet diagnosen.

Ca. 230.000 er diagnosticerede diabetikere - heraf 5-10 pct. med type 1-diabetes. Flere end 200.000 har type 2-diabetes uden at vide det. Hvert år bliver ca. 23.000 danskere diagnosticeret.

Det samlede produktionstab som følge af invaliditet og for tidlig død udgør 9,5 mia. kr. De direkte udgifter til diabetes udgør årligt ca. 22 mia. kr. Heraf går 17,5 mia. kr. til plejesektoren, mens kun 4,5 mia. kr. bliver anvendt på behandling af diabetes og afledte komplikationer.

De årlige samfundsøkonomiske omkostninger ved diabetes er 31,5 mia. kr. eller 1,9 pct. af Danmarks bruttonationalprodukt. 

Verdensdiabetesdagen
Hvert år 14. november sættes der globalt fokus på diabetes. Siden vedtagelsen af en FN-resolution om diabetes i 2006 har dagen været officielt anerkendt af FN. FN's medlemsstater opfordres til at skabe opmærksomhed om diabetes og til at udvikle nationale sundhedsstrategier for området. Resolutionen er derfor et vigtigt skridt på vej mod politisk handling og en ændring af den nuværende udvikling.

Årets arrangement på Rådhuspladsen i København varer fra kl. 10.30 til 20.00 og åbnes officielt af sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) kl. 15.30.

Derudover vil der være korte taler fra Allan Flyvbjerg, formanden for Diabetesforeningen, Flemming Østergaard, JDRF's bestyrelsesformand samt koncerndirektøren i Novo Nordisk, Lise Kingo.

H.K.H. Prinsesse Benedikte vil overrække legater til forskning i diabetes.

Klokken 16.00 vil Københavns Rådhus blive oplyst i blåt som en del af den verdensomspændende diabeteskampagne.

Login