Sundhedsvæsnet kan få glæde af mere konkurrence

USA: Konkurrence skader ingen. Men det er vigtigt at holde fast i, hvem der betaler for sundhedsydelserne, for det er også dem, der kan sætte pres på prisen, lyder råd fra amerikansk professor.

Indspark til den danske debat
Michael Sparer er professor i sundhedspolitik ved Columbia University og inviteret til Danmark af Danske Regioner, der i disse dage forsøger at få danskerne til at debattere prioriteringer i sundhedsvæsnet.

"Amerikanerne er meget stolte af deres sundhedsvæsen. Men de kan også godt se, at vi har store problemer," siger Michael Sparer.

Han er ikke i tvivl om, hvor han ville vælge at lade sig operere, hvis han fik en sjælden kræftform: USA. Det er i USA, at den nyeste teknologi er, og det er der, eksperterne over alle eksperter er ansat. Men han understreger, at et sundhedsvæsen skal vurderes ud fra, hvor godt den svagest stillede behandles, for dem med penge vil altid kunne få en god behandling. Derfor mener han også, at det danske sundhedsvæsen er et af de bedre.

Mere offentligt
Mens USA oplever, at en større del af befolkningen bliver offentligt forsikret, og valgkampen i høj grad drejer sig om de 41 mio. amerikanere, der ikke har en sundhedsforsikring, så er debatten i Danmark koncentreret om, at mange frygter et A- og B-hold i det danske sundhedsvæsen. Den frygt maner Sparer til jorden.

Login