Stafet om rygeloven

BAGGRUND: Altinget | Sundhed har bedt fire organisationer komme med deres bud på den perfekte rygelov - set ud fra deres synspunkt.

Rygerne svarer
Foreningerne er blevet stillet de samme tre spørgsmål, og svarene bringes løbende over de næste uger, mens den politiske proces følges. I anden omgang er spørgsmålene blevet stillet til Danmarks Rygerforenings formand Søren Højbjerg.

Er det i orden at politikerne vedtager en rygelov mod befolkningens vilje? Og hvorfor?
I betragtning af hvor ensidigt negativ debatten har været overfor rygerne, er det imponerende at et flertal i befolkningen er modstandere af det foreslåede forbud. Danskerne har fastholdt en tolerance og anstændighed på rygeområdet som er sjælden.

Om man skal lave en lov eller ej har intet med en folkestemning at gøre. I dag er lovgivningsarbejde præget af opportunisme og lunefuldhed. Resultatet er at der vedtages alt for mange love, på områder som borgerne selv kan forvalte.

Hvis I kunne foretage en ændring i rygeloven, som den ser ud nu, hvad skulle det så være?
Vi synes at alle rygelove skal ophæves. Det er at gøre grin med borgerne at lave love om rygning. Vi finder det i øvrigt meget bekymrende at man lovgiver om rygning på privat ejendom. Selv om offentligheden har adgang til privat ejendom, bliver den ikke af den grund offentlig.

Login