S: Minister har ansvar for kommunernes sygedagpenge-fejl

NYHED: Kommunerne laver fejl i sager om sygedagpenge. Det er Claus Hjorts ansvar, mener S. Ankestyrelsen giver kommunerne ansvaret.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) har ansvaret for, at kommunerne ikke handler i strid med loven, når de inddrager dagpenge fra sygemeldte danskere. Det mener Thomas Adelskov, arbejdsmarkedsordfører for Socialdemokraterne.

"Det er ministeren, der har hovedansvaret for, at kommunerne administrerer loven ordentligt. Han må derfor forklare, hvad han nu vil gøre for, at kommunerne også overholder lovgivningen på sygedagpengeområdet," siger Thomas Adelskov.

Han har på baggrund af en undersøgelse fra Ankestyrelsen indkaldt beskæftigelsesministeren i samråd.

Kommuner skal straffes økonomisk
Ankestyrelsen har undersøgt 62 sager om bortfald af sygedagpenge. I 44 pct. af tilfældene er der sket fejl, der betyder, at sagerne ville blive ændret eller behandlet på ny.

Og det er langt fra godt nok, mener Thomas Adelskov. Hvis kommunerne ikke overholder lovgivningen, må de straffes på pengepungen.

"Jeg håber ministeren vil have nogle bud på, hvordan vi kan indføre sanktioner, der får kommunerne til at tænke sig bedre om," siger Thomas Adelskov og kommer selv med et bud:

"Når kommunerne uberettiget har frataget en person sygedagpenge, så skal de selv stå for hele udgiften i sygeperioden. Det ville være en økonomisk straf, der ville få kommunerne til en ekstra gang at overveje, om det er den rigtige løsning at fjerne sygedagpengene."

Ankestyrelsen: Kommunernes ansvar
Kommunerne kan fratage sygemeldte deres dagpenge, hvis ikke de møder op til kommunernes opfølgningsinitiativer. Men kommunerne undlader ifølge Ankestyrelsens undersøgelse ofte at spørge, hvorfor borgerne ikke er mødt op, hvilket er lovpligtigt. Kommunerne er også alt for dårlige til at orientere borgerne om, at de kan miste deres sygedagpenge, hvis ikke de møder op.

Derfor er det først og fremmest kommunernes ansvar at rette op på fejlene, mener Ankestyrelsen.

"Reglerne er der jo. Derfor er det kommunerne, der skal rette op, når deres praksis ikke lever op til lovgivningen," siger ankechef Karin Rasch fra Ankestyrelsen.
KL erkender, at kommunerne har begået fejl, men påpeger samtidig, at fejlene først og fremmest er procedurefejl. Undersøgelsen siger derfor ikke noget om, hvor mange borgere der rent faktisk ville få sygedagpengene igen, mener KL.

"Det er vigtigt at se på, hvad der kan gøres bedre. Men det er også vigtigt at påpege, at rapporten ikke siger, at det er forkerte afgørelser, der er truffet. Det er procedurefejl, som selvfølgelig også skal undgås. De mange komplicerede regler på området øger risikoen for procedurefejl. Endelig er den lille stikprøve, Ankestyrelsen har foretaget, fra første kvartal af 2007, hvor alle kommuner var ved at flytte sammen og overtage nye opgaver," kommenterer Birgit Hedegaard, kontorchef i KL's Beskæftigelses- og Integrationskontor.

Trods undersøgelsens lille omfang mener Karin Rasch fra Ankestyrelsen, at den tegner et realistisk billede af kommunernes praksis.

Login