Ombudsmanden rejser sag om myndigheders kompetencer

KORT NYT: Folketingets Ombudsmand har rejst en sag om Aabenraa Kommune og Børn- og Ungeudvalgets afgørelseskompetencer i sager om anbringelser.

På baggrund af et konkret anliggende i Aabenraa Kommune rejste Folketingets Ombudsmand i juni 2012 en sag om samvær mellem en pige anbragt uden for hjemmet uden samtykke, hendes forældre og bedsteforældre.

Ombudsmanden bad Aabenraa Kommune og Børn- og Ungeudvalget i samme kommune om at redegøre for, hvilken myndighed der har kompetencerne til at træffe samværsafgørelser i sager om anbringelser.

Aabenraa Kommune og Børn- og Ungeudvalget skriver begge i deres svar, at det er kommunens opgave at fastsætte de nærmere vilkår for samværet med den person, som har forældremyndigheden, hvor udvalget skal tage sig af mindre sager.

Men Ombudsmanden mener, at kommunen og udvalget har vendt rollerne på hovedet. Ifølge serviceloven skal afgørelser, hvor samværet eksempelvis skal begrænses, eller samværet skal være overvåget, træffes af Børn- og Ungeudvalget, uanset om afgørelsen retter sig mod forældrene eller andre personer i netværket.

Hvorimod mindre indgribende afgørelser om samvær med det anbragte børn skal træffes af kommunens forvaltning. Det skriver Ombudsmanden i sin afgørelse.

Login