Alle nye socialordførere på plads

ORDFØRERE: Der er kun en enkelt genganger blandt partiernes nye socialordførere. Se de nye social-, psykiatri- og forebyggelsesordførere her.

Ministerholdet for den nye regering er blevet sat, og det betyder, at partierne kan placere de forskellige ordførerposter.

I onsdags lykkedes det Venstre samt regeringspartierne De Radikale og SF at sætte navn på deres nye socialordfører, mens Socialdemokraterne ventede til i dag. 

Hos Venstre erstattes Anne-Mette Winther Christiansen af Eyvind Vesselbo, der har siddet i Folketinget siden 2001. Allerede inden han blev valgt til Folketinget, var han en kendt kultursociolog, der op gennem halvfemserne advarende mod konsekvenserne af indvandringen.

Desuden var han kendt for ofte at tale VK-regeringens egen politik imod, ikke mindst i udlændinge-, miljø- og landbrugsspørgsmål.

Hos De Radikale er Marlene Lorentzen partiets nye socialordfører. Marlene Lorentzen har været medlem af Det Radikale Venstre i næsten et årti og blev første gang valgt til Kolding Byråd i 2005. Det lykkedes hende at blive genvalgt i 2009 med over halvdelen af de radikale stemmer i kommunen.

Marlene Lorentzen er uddannet bankassistent, men er senere blevet folkeskolelærer. Hun erstatter Nadeem Farooq som socialordfører og er 37 år gammel.

Hos SF fortsætter Özlem Sara Cekic som socialordfører; en post, hun har besiddet siden 2007, da hun første gang blev valgt til Folketinget. I den tid har hun fået etableret en skarp profil i offentligheden. Hun appellerer til SF's venstrefløj og har adskillige gange markeret sin afstand til SF's højredrejning.

Senest tog hun afstand fra SF's linje i forbindelse med sidste års debat om det nye pointsystem for familiesammenføringer, som SF's ledelse så positivt på, men som ifølge Özlem Cekic stred mod hendes "socialistiske menneskesyn". Özlem Cekic er født i Tyrkiet, men har i Danmark uddannet sig til sygeplejerske og har arbejdet i psykiatrien. Hun er 35 år gammel og bliver også psykiatriordfører.

Hos Socialdemokraterne bliver 29-årige Maja Panduro socialordfører. I 2005 blev hun valgt til byrådet i Randers Kommune, og i 2007 stillede hun for første gang op til Folketinget - dog lige akkurat uden at blive valgt, men med en plads som førstesuppleant i stedet. Da Svend Auken døde i 2009, blev hun fuldgyldigt folketingsmedlem.

Desuden bliver Tom Behnke De Konservatives socialordfører, mens den nyvalgte og tidligere plejehjemsleder Thyra Frank bliver Liberal Alliances ditto. I Enhedslisten og Dansk Folkeparti er socialordførerskaberne gået til henholdsvis Finn Sørensen og Karin Nødgaard.

Psykiatri- og forebyggelsesordførere på plads
Udover Özlem Cekic er følgende folketingsmedlemmer valgt til deres partiers psykiatriordførere:

Login