Marianne Jelveds protegé vil selv

INTERVIEW: De Radikales nye socialordfører, Anne Marie Geisler Andersen, spørger oftest muligt Marianne Jelved til råds. Men hun har også sine egne politiske mærkesager - ungdomskriminalitet, anbringelser og førtidspension skal under lup.

Morten Helveg Petersens afsked med dansk politik efter mange år i Folketinget blev den unge og uprøvede Anne Marie Geisler Andersens chance for at prøve "drømmejobbet" af.

Hun føler selv, hun har masser at byde ind med i De Radikales folketingsgruppe og folketingsarbejdet generelt.

"Det er en styrke, at jeg kender forholdsvis meget til psykiatri-, social- og sundhedsområdet, som jeg sidder med. Viden, der ikke kun kommer fra bøgerne, men også fra personlige erfaringer via venner og bekendte," siger hun og fortsætter:

"Jeg er også forholdsvis ung og kommer derfor med masser af gåpåmod og entusiasme."

Klassisk radikal
Entusiasmen var ikke til at tage fejl af, da Anne Marie Geisler til Folketingets åbning i tirsdag sammen med Kamal Qureshi (SF) og Simon Emil Ammitzbøll (LA) arrangerede et alternativ til Folketingets traditionelle åbningsgudstjeneste, hvor religionens rolle i dansk politik blev diskuteret - en klassisk radikal mærkesag.

Desuden har hun været omkring flere dele af den radikale partiorganisation og baglandet. Blandt andet har hun været social- og sundhedsordfører i Radikal Ungdom samt praktikant i De Radikales sekretariat, hvor hun var med til at arbejde på partiets 2015-socialplan i 2008, da Marianne Jelved var partiets socialordfører.

Marianne Jelveds protegé
Socialordførerskabet har Anne Marie Geisler Andersen arvet fra tidligere partiformand Marianne Jelved, der efterfølgende er blevet hendes "vejleder". Det er Anne Marie Geislers eget valg, at Marianne Jelved er blevet hendes vejleder. Et initiativ, Margrethe Vestager står bag.

"Jeg synes helt sikkert, det er godt, hun er blevet min vejleder. Jeg bruger Marianne meget. Hvis jeg kan nå at kontakte Marianne, inden jeg enten skal sige eller gøre noget, så gør jeg det. Så siger jeg til Marianne, at jeg har tænkt mig at gøre sådan eller sådan, hvad synes du? Langt de fleste gange har vi været enige, men nogle gange kan hun komme med nogle gode råd, jeg bruger," siger hun.

Marianne Jelved var blandt andet også med til de afsluttende forhandlinger om Barnets Reform sammen med Anne Marie Geisler. 

Mere forebyggelse
De største socialpolitiske udfordringer for Danmark i fremtiden bliver ifølge hende at komme den stigende ungdomskriminalitet til livs, Barnets Reform og en presserende reform af førtidspensionen.

Lige nu foregår de sidste forhandlinger til Barnets Reform. En reform, der ifølge Anne Marie Geisler kommer tiltrængt, fordi der blandt andet mangler midler ude i kommunerne til at løse problemerne, der f.eks. kunne være mere undervisning af frontmedarbejdere i kommunerne.

"Der er også brug for en langsigtet strategi, hvor man forebygger, at børnene overhovedet bliver anbragt, f.eks. kan vi ved at sætte socialrådgiverne og pædagoger på skolebænken lære dem mere om udsatte børn, så de bliver bedre til at opspore og takle problemerne tidligt - det vil kunne stoppe nogle af anbringelserne," foreslår Anne Marie Geisler Andersen.

Login