DSI: Myte at forebyggelse giver besparelser

FOREBYGGELSE: Besparelsespotentialet i regeringens forslag til en ny medfinansieringsmodel er overvurderet. Desuden vil modellen medføre, at kommunerne holder de bedste forebyggelsesidéer for sig selv, lyder det fra direktøren for Dansk Sundhedsinstitut.

Jes Søgaard mener, at regeringens nye medfinansieringsmodel på sundhedsområdet, som vil ændre den kommunale medfinansiering, så grundbidraget fjernes og ændres til aktivitetsbestemt finansiering, er overvurderet.

"Man fjerner grundbidraget, og gør det hele aktivitetsbestemt, men rent faktisk ved vi ikke, om systemet virker. Mange af de udgifter, kommunerne har til medfinansiering, kan de ikke påvirke med nok så meget forebyggelse. Det gælder for eksempel mange neurologiske sygdomme, kræftformer og fødsler," siger han til Danske Kommuner.

Dermed er han på linje med en af landets andre fremtrædende sundhedsøkonomer professor Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet. Han har, blandt andet på Altinget.dk, vurderet, at den ændrede medfinansiering ikke vil virke, og at der lige frem er en risiko for, at de samlede sundhedsudgifter vil stige (se linkboks).

Login