Det vil regeringen på socialområdet

DOKUMENTATION: Regeringen kommer med ny indsats for udsatte børn, med særligt fokus på overgreb. Læs, hvilke lovforslag og forslag regeringen forventer at fremsætte på socialområdet.

•    Ændring af lov om social service – samlet indsats til beskyttelse af børn mod overgreb m.v.
Forslaget vedrører blandt andet initiativer til styrkelse af indsatsen mod overgreb mod børn, her- under forbedring af kommunernes håndtering af underretninger, øget fokus på barnets tarv ved samvær og kontakt med netværket i overgrebssager m.v. Forslaget indebærer endvidere, at plejefamilier, der har børn i pleje med henblik på senere adoption, får ret til faglig støtte og uddannelse. Forslaget skal ses i sammenhæng med aftalerne om satspuljen for 2012 og 2013.

•    Lovgivning om nyt socialtilsyn - bedre kvalitet for udsatte børn og voksne
Lovgivningen indebærer en grundlæggende reform af reglerne om godkendelse af og tilsyn med døgntilbud til udsatte borgere og borgere med handicap. Forslaget indebærer blandt andet en mere faglig bæredygtig og uafhængig organisering af tilsynet, bedre inddragelse af viden og brugernes perspektiv i tilsynet, opstilling af kvalitetsindikatorer for kvalitet i indsatsen og krav til resultatdokumentation i tilbuddene samt klarere regler om blandt andet økonomiske godkendelseskriterier. Forslaget indebærer også, at reglerne om klager over fysisk magtanvendelse efter servicelovens § 126 i regionale tilbud ændres, så klagerne fremover skal rettes til kommunen frem for til regionen.

•    Lovgivning vedrørende opfølgning på ungepakke II
Der er gennemført en evaluering af ungepakke II, der er afsluttet i september 2012. Der kan på baggrund af evalueringen og prioriteringerne på finansloven for 2013 blive tale om lovgivning på området.

•    Ændring af lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov - opfølgning på revisionsbestemmelse
Forslaget indebærer justeringer af uddannelsens rammer blandt andet med henblik på at opnå en mere hensigtsmæssig tilrettelæggelse og styrkelse af kommunernes styrings- og prioriteringsmuligheder. Forslaget følger op på gennemførte evalueringer samt en revisionsbestemmelse i loven.

•    Ændring af lov om tolkning til personer med hørehandicap
Der er tale om mindre justeringer af loven. Forslaget fremsættes i henhold til en revisions- bestemmelse.

•    Ændring af lov for Grønland om børns retsstilling og arvelov for Grønland - fastslåelse af faderskab til børn født uden for ægteskab før lov for Grønland om børns retsstillings ikrafttræden m.v.
Formålet med forslaget er at forbedre retsstillingen for børn født uden for ægteskab i Grøn- land blandt andet ved at give et barn, der er født inden børneloven for Grønland trådte i kraft i 1963 (et såkaldt ”juridisk faderløst barn”), mulighed for at rejse sag om, hvem der er dets far. Faderskab til de omhandlede børn skal have samme retsvirkninger som faderskab fastslået efter børneloven for Grønland, herunder at barnet får arveret efter sin far og hans slægt. Forslaget fremsættes efter ønske fra Grønlands Selvstyre.

•    Ændring af integrationsloven m.v.
Lovforslaget vil blandt andet indeholde forslag til en styrkelse af de generelle rammer for modtagelse og integration af udlændinge i kommunerne, herunder af rammerne for koordinering og modtagelse af flygtningefamilier. Forslaget vil endvidere indeholde forslag til bedre sikring af en helheds- og familieorienteret integrationsindsats. Forslaget følger op på regeringsgrundlaget ”Et Danmark, der står sammen” fra oktober 2011

Login