Den skrappe Hækkerup i front for de svageste

PORTRÆT: Den nye social- og integrationsminister, Karen Hækkerup (S), er kendt for sin kontante og ligefremme facon, der dog også har gjort hende upopulær blandt dele af Socialdemokraterne. Hendes udfordring bliver skiftet fra bidsk oppositionspolitiker til pragmatisk minister.

Det er især med kontante budskaber om strengere straffe, stramning af våbenloven og skærpelse af udvisningsreglerne, at landets nye social- og integrationsminister, Karen Hækkerup (S), har markeret sig i den brede offentlighed som retsordfører.

Ifølge folketingskolleger, der har siddet i retsudvalget med Karen Hækkerup, har hun ofte overrasket Dansk Folkeparti og de tidligere regeringspartier ved at være hårdere end dem, når det kommer straf og konsekvens.

Hun er blandt andet blevet betegnet som den hårdeste retsordfører i Socialdemokraternes historie. Og Karen Hækkerup er på mange måder skabt til - eller skabt af? - en medieverden, hvor evnen til at levere slagkraftige 'oneliners' er afgørende for en politikers succes.

Og netop Karen Hækkerups kontante og klare kommunikation bliver ofte nævnt som en af hendes vigtigste politiske forcer. Af venner får hun ros for at være dedikeret og kunne sælge socialdemokratiske budskaber, mens hendes ofte hårde og kontante stil har givet kritik - også internt hos Socialdemokraterne.

Hævneren
For godt tre år siden blev den hårde retspolitiske linje nok for flere gamle socialdemokratiske koryfæer, efter hun havde skærpet tonen over for de kriminelle.

"Det er meget typisk dansk, at man danser om den varme grød i stedet for at sige tingene, som de er. Det er jo en hævn at sætte folk i fængsel. Hvis ikke samfundet hævner på fællesskabets vegne, er det et incitament til selvtægt. Fællesskabet hævner, så vi ikke skal gøre det hver især. Jeg synes faktisk ikke engang, at det er kontroversielt," sagde hun tilbage i 2008. 

Den tidligere udenrigsminister Kjeld Olesen mente, at Karen Hækkerup konkurrerede med den konservative justitsminister om "at fremstå som den mest hævngerrige", mens tidligere justitsminister Ole Espersen var "lodret uenig" i partiets nye, hårde linje og kaldte det for "stemmefiskeri".

Karakteristisk for Karen Hækkerups stil gik hun hurtigt til genmæle i vendinger, der ikke var til at misforstå ved at lade de to tidligere ministre forstå, at de "tog fejl på både skole-, rets- og integrationsområdet".

Ifølge en kollega fra Folketinget kan hun være "skinger" og en "rappenskralde", men man ved altid, hvor man har hende:

"Hun taler altid rent ud posen. Det kan andre politikere lære noget af," siger kollegaen.

Svær balancegang
Karen Hækkerup har ikke været en del af den absolutte inderkreds i den socialdemokratiske ledelse, mens Henrik Sass Larsen fortsat figurerede her sammen med Helle Thorning-Schmidt.

Men ledelsen i partiet har hele tiden haft et godt øje til hende, fordi hun blandt andet - trods sin akademiske baggrund som cand.scient.pol. - taler som en klassisk socialdemokratisk arbejderpige. Faktisk blev hun helt tilbage i 2006 af politiske analytikere nævnt som et muligt bud på en ny minister, hvis Socialdemokraterne overtog magten.

Omvendt har særligt flere ældre politikere på den socialdemokratiske venstrefløj opfattet Karen Hækkerup som populistisk og et symbol på S-SF's drejning til højre i slutningen af 00'erne i forhold til rets- og integrationspolitik; en ny stil, de opfatter som kynisk.

Men den hårde og kontante stil kan være til den socialdemokratiske ledelses fordel. Valget af Karen Hækkerup som social- og integrationsminister skyldes blandt andet netop hendes profil på integrationsområdet, fordi den vil kunne virke som et værn mod de kritikere, der vil slå på, at den nye regering er for bløde på området.

En af de største udfordringer for Karen Hækkerup bliver skiftet fra at være bidsk oppositionspolitiker til at være pragmatisk minister. Især De Radikale og Enhedslisten vil stå på vagt, hvis linjen bliver for hård.

Login