Blinde parkeres på bistand

HANDICAP: To ud af tre blinde eller stærkt svagsynede personer mellem 18 og 40 år er enten på førtidspension eller kontanthjælp. Kommuner mangler kompetencer, lyder det fra Dansk Blindesamfund. EL og DF vil have svar fra ministeren.

Stærkt svagsynede eller blinde personer bliver i høj grad isoleret uden for arbejdsmarkedet på enten kontanthjælp eller førtidspension.

Således modtager 67 procent af Dansk Blindesamfunds 733 medlemmer mellem 18 og 40 år enten førtidspension eller kontanthjælp, mens blot 43 procent i gruppen har en eller anden form for erhvervsindkomst. 

Det viser et udtræk, som Danmarks Statistik har lavet for Dansk Blindesamfund.

Formand for Dansk Blindesamfund, Thorkild Olesen, kalder det alarmerende og peger på, at forholdene er kraftigt forværret efter kommunalreformen i 2007, hvor kommunerne overtog det specialiserede område fra amterne.

"Vi får meget lidt hjælp fra kommunerne. I stedet mødes vi af uvidenhed og mangel på specialviden om blinde og svagsynede. Kommunerne overtager de synshandicappede. Men det spreder den viden, vi har om gruppen, for meget ud," siger han til Altinget.dk.

Han bliver bakket op af Claus Sørensen, der er far til en synshandicappet og formand for Landsforeningen af Forældre til Blinde og Svagsynede.

"Jeg troede, at velfærdssamfundet tog sig godt af børn med handicap og sørgede for, at de fik en uddannelse og et arbejde. Men sådan er det ikke. I stedet bliver synshandicappede passiveret af almisser," siger Claus Sørensen, der blandt andet savner særligt uddannede lærere til at tage sig af handicappede børn.

40 procent af medlemmerne i Dansk Blindesamfund bor i storbyer, mens 20 procent af kommunerne kun har en eller ingen synshandicappet bosat.

Login