Rapport: Psykisk syge undgår straf

RETSPSYKIATRI: Ny opsigtsvækkende rapport fastslår, at næsten halvdelen af de psykisk syge, der dømmes til behandling, ikke bliver indlagt. Regionerne er kritiske over for rapporten.

42 procent af de behandlingsdømte kriminelle bliver ikke indlagt på en psykiatrisk afdeling, efter de har fået dom. De overlades i stedet i høj grad sig selv, viser en ny opsigtsvækkende rapport fra Kriminalforsorgen.

Rapporten retter et hårdt slag mod retspsykiatrien, der ifølge rapporten leverer en "mangelfuld" behandling og også "egentlige behandlingssvigt" af retspsykiatriske patienter.

Udgangspunkt er indlæggelse
Formand for Danske Regioner, Bent Hansen (S), kritiserer rapporten, som han mener bygger på "lægefaglige meningsforskelle". Men den kritik afviser rapportens forfatter, ledende overlæge ved Justitsministeriets retspsykiatriske klinik i København, Peter Kramp:

"Der er ikke tale om lægefaglige meningsforskelle. De lægefaglige vurderinger er jo foretaget, i og med der er lavet en mentalundersøgelse, der har anbefalet en behandlingsdom. Så er det retten, der afsiger dom. Og når retten har afsagt dom, så plejer vi at sige, at den skal vi rette os efter. En dom til behandling har derfor som udgangspunkt, at det er rettens bestemmelse, at man bliver indlagt," siger Peter Kramp.

Han mener derfor, at 42 procent er et meget højt tal, som ikke kan være et udtryk for "undtagelserne":

"Udgangspunktet for en behandlingsdom er, at man indlægges. Så kan der være undtagelser, men udgangspunktet er indlæggelse," siger han.

Kritik fra regionerne
Hos regionerne, der varetager retspsykiatrien, kritiserer man rapporten. Man genkender ikke kritikken fra rapporten, og sætter desuden spørgsmålstegn ved metoden i undersøgelsen:

"Metodemæssigt lever rapporten ikke op til den kvalitet, som man må forvente af et papir , som skal tages seriøst," siger Tommy Kjelsgaard, kontorchef i regionerne, i en pressemeddelelse.

Han har desuden taget kontakt til Kriminalforsorgen, som ifølge Tommy Kjelsgaard i lighed med regionerne ikke vil stå bag rapportens anklager om manglende behandlingskvalitet:

"Vi har været i kontakt med regionerne, og de samarbejder med både kriminalforsorg, domstole, fængselsvæsen, politik og kommuner. Vi har tillige haft møde med Kriminalforsorgen, som også tog afstand fra undersøgelsen bag rapporten," siger Tommy Kjelsgaard i pressemeddelelsen.

En række problemer i retspsykiatrien
Danske Regioners bestyrelse har dog for kort siden vedtaget at igangsætte en kulegravning af hele det retspsykiatriske område. Ifølge Danske Regioner er baggrunden til den nye kulegravning patientrømminger, og en patientstigning på 44 procent mellem 2004 og 2008 i retspsykiatrien.

Ifølge Peter Kramp er der dog også en række problemer, der belyses i hans rapport, og som kunne tåle en kulegravning:

"Den store forskel mellem regionerne, som retsmæssigt er problematisk. Og så foretager des forkerte mentalundersøgelser, og så er der samarbejdsproblemer med psykiatrien og Kriminalforsorgen, hvor psykiatrien nogle gange nægter at behandle nogle patienter," siger Peter Kramp.

Login