Færrest hjemløse i danske provinsbyer

HJEMLØSE: Forskelle i social- og boligpolitik er skyld i, at Sverige har flere hjemløse end Danmark og Norge, viser ny undersøgelse.

Det er nemmere at få en bolig som hjemløs i provinsen, hvis man bor i Norge og Danmark frem for i Sverige. Lars Benjaminsen fra SFI og Evelyn Dyb fra det Norske Institut for By- og Regionsforskning har sammenlignet omfanget af hjemløshed i Norden. Den generelle hjemløshed ligger nogenlunde lige højt i de nordiske lande. Målt per 1000 indbyggere har Sverige 1,3 hjemløse, mens Norge har 1,2 og Danmark 1,0.

Der er imidlertid store forskelle på antallet af hjemløse i provinsbyerne i henholdsvis Sverige og Danmark. I Århus er der 1,1 hjemløs per 1000 indbyggere, mens Göteborg har 3,1 hjemløs per 1000 indbyggere.

Lars Benjaminsen peger på forskellene i håndteringen af de hjemløse og boligadministrationen som årsagerne til det højere antal hjemløse i Sverige. Svenskerne stiller højere krav til de hjemløse, for at de kan få en bolig. Man skal eksempelvis gennemgå en succesfuld misbrugsbehandling, før man tilkendes en bolig - et krav som kun stilles i nogle tilfælde i Norge og Sverige. Samtidig har mange svenske kommuner afskaffet den kommunale boliganvisning. Lars Benjaminsen siger på SFI's hjemmeside:

Login