Statsministeren om regeringens ghettostrategi

DOKUMENTATION: Vi vil parallelsamfundene til livs. Vi vil give ghettoen tilbage til samfundet, og derfor denne markante oprustning og konkretisering af den værdipolitiske kamp, sagde statsministeren på sit pressemøde.

Fra statsministerens pressemøde 26. oktober 2010

"
Vi har jo i Danmark igennem generationer opbygget et trygt, et rigt, et frit samfund. Øget velstand, materiel fremgang har haft stor betydning.

Men dét, der har været det helt afgørende, og som stadig er det afgørende, det er vores fælles værdier, frihed til forskellighed, ansvar for det fælles, respekt for samfundets love, ytringsfrihed, lige muligheder for mænd og kvinder.

En helt grundlæggende tillid til, at vi vil hinanden det godt - vores rodfæstede demokrati. Det er stærke værdier, og det er værdier, som vi aldrig skal give køb på.
Men der er opstået en slags huller i Danmarkskortet. Fysiske områder - geografiske områder, hvor de danske værdier tydeligvis ikke længere er bærende.

Når brandmænd ikke kan komme ind og udføre deres arbejde, uden at det sker under politibeskyttelse. Når skoler og institutioner bliver udsat for hærværk.

Når chikane og kriminalitet er trådt i stedet for respekt. Når parallelle retssystemer vokser frem, så er værdier som tillid og frihed og ansvar ikke-eksisterende. Det skal vi gøre op med. Det skal vi aldrig acceptere.

Derfor fremlægger vi nu en strategi, der tager problemerne i ghettoerne alvorligt. Det er en strategi, der hviler på den erkendelse, at vi står over for nogle helt særlige problemer, der kræver nogle helt særlige løsninger.

Problemet er ikke isoleret til de 29 ghettoer, men problemerne er særligt udtalte i de 29 ghettoer.

Og derfor er der brug for, at vi nu opruster værdikampen, at vi nu konkretiserer værdikampen.

Det sker helt overordnet ved, at vi tilbyder de 19 kommuner, der har ghettoer i deres område, et strategisk målrettet fokuseret samarbejde for at bringe ghettoen tilbage til samfundet.

Det er nemlig ikke gjort med en hurtig overskrift - det kræver konkret handling, og derfor vil et tæt strategisk samarbejde med kommunerne være omdrejningspunktet. Det hviler så på en række elementer, som repræsenteres af ministrene her 12.30, men jeg vil gerne trække tre ting frem her.

Nemlig for det første behovet for, at vi gør alt, hvad vi kan inden for rammerne af grundlov og internationale konventioner for at stoppe tilflytningen af nye udlændinge til ghettoerne.

Vi skal så at sige have sat en prop i hullet, så vi sikrer, at disse områder bliver en integreret del af det danske samfund og på den måde bliver bysamfund, der er båret af de værdier, som i øvrigt binder os sammen som danskere.

For det andet skal vi styrke politiets indsats. Det sker i form af en helt konkret plan for en målrettet politiindsats i ghettoerne - for at sikre, at der ikke opstår huller i Danmark, hvor kriminalitet, hvor uro og hvor utryghed hærger.

Regeringen vil selvfølgelig følge planen og implementeringen meget nøje.

Og for det tredje sætter vi ind med en kraftig forbedring af mulighederne for markante fysiske forandringer i ghettoerne.

Der har i den forbindelse været talt meget om nedrivninger, og der skal nedrivninger til, det er en del af løsningen, men vi vil ikke rive ned bare for at rive ned. Vi vil rive ned for at åbne op og forbedre.

Vi river ned for at skabe nogle sammenhængende og harmoniske områder, der ikke lukker sig om sig selv, men som åbner sig op mod det omgivende samfund.

Vi vil parallelsamfundene til livs. Vi vil give ghettoen tilbage til samfundet og derfor denne markante oprustning og konkretisering af den værdipolitiske kamp."

Login