Finansministeren: Satspuljen er favorabel

NYHED: Finansministeren skyder Enhedslistens forslag om en afskaffelse af satspuljen ned. Arrogance af værste skuffe, mener Enhedslisten.

Satspuljen er finansieret, så folk, der modtager overførselsindkomst, hvert år får flere penge mellem hænderne. Det mener finansminister Lars Løkke Rasmussen (V), og han understreger, at netop satspuljen giver en sikkerhed for, at overførselsindkomsterne overhovedet bliver reguleret.

Dermed deler han ikke Enhedslistens opfattelse af, at de personer, som satspuljens projekter er rettet imod, også er de, som betaler for projekterne i sidste ende. Satspuljen er finansieret ved, at overførselsindkomsterne stiger 0,3 pct. mindre end den generelle lønudvikling.

Men ifølge finansministeren ville folk på overførselsindkomst have færre penge, hvis overførselsindkomsterne fulgte prisudviklingen, da priserne udvikler sig langsommere end lønningerne.

"I Danmark gør vi det på den måde, at overførslerne reguleres med udgangspunkt i lønudviklingen, hvorimod det i mange andre lande alene sikres, at overførselsindkomsterne følger prisudviklingen. Det gælder for eksempel i Finland, Frankrig, til dels også i Sverige, Norge og i Tyskland. Det betyder, at reguleringen af overførselsindkomsterne i Danmark i et internationalt perspektiv, altså målt op mod andre landes regulering, er ganske favorabel," siger finansminister Lars Løkke Rasmussen i en debat i Folketingssalen.

Men den opfattelse er Enhedslistens socialordfører Line Barfod ikke enig i. Hun peger på, at der er familier i Danmark, hvor forældrene er på overførselsindkomst og ikke har råd til at give deres børn sund mad, så børnene bliver syge. Hun mener derfor, at overførselsindkomsterne bør opreguleres, så de følger den generelle lønudvikling.

"Danmark er et af de rigeste lande i verden. Vi har masser af penge i Danmark, og vi kunne sagtens sørge for, at alle mennesker havde råd til at kunne købe mad hver dag," siger Line Barfod.

DF: Vi tager drøftelsen i forligskredsen
DF's socialordfører Christian H. Hansen ønsker heller ikke at diskutere en afskaffelse af satspuljen med Enhedslisten, da partiet er det eneste i Folketinget, der ikke er en del af forligskredsen, som står bag satspuljen.

"Vi kan i Dansk Folkeparti sagtens følge intentionerne, der ligger i forslaget fra Enhedslisten. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi ikke er store tilhængere af satspuljen. Er der et enkelt af satspuljepartierne, der ønsker en drøftelse af, om man vil afskaffe puljen, så kan vi godt bakke op omkring det, og så tager vi debatten i forligskredsen," siger Christian H. Hansen.

Login