Ældres kvalitetsopfattelse overses i debat

NYHED: Rengøring, respekt og samme hjemmehjælp er kvalitet for ældre. Men hjemmeplejens kvalitetsopfattelse er en anden.

"Vi kan på nogle områder se en væsentlig forskel mellem forventninger og ønsker hos modtagerne, de ældre, i forhold til de professionelle, personale og visitatorer, der f.eks. ikke vægter rengøring særlig højt i modsætning til de ældre," siger seniorforsker, cand.scient.adm., ph.d. Tine Rostgaard fra SFI.

"De ældres ønsker og forventninger er tæt knyttet til den ydelse, de får. Får man alene rengøring er forventninger store her, og får man både hjælp til rengøring og personlig pleje, så er forventningerne lige store på de to områder."

Alle grupper er enige om, at respekt og venlighed over for de ældre er den vigtigste kvalitet i ældreplejen. Men hvor plejepersonale og de ældre er mere enige om at prioritere kvalitetsbegreber i samme rækkefølge, så afviger visitatorerne. De lægger stor vægt på personalets uddannelse, men ikke nær så megen vægt på, at det er de samme personer, som den ældre møder, som de to andre grupper.

Login