Nye anbefalinger skal stoppe overgreb mod børn

BØRNESAGER: Social- og integrationsminister Karen Hækkerup har modtaget 39 anbefalinger til, hvordan man stopper og forebygger overgreb mod børn. Ministeren vil nu omsætte anbefalingerne til konkrete initiativer.

Det skal være slut med, at kommuner ikke griber ind i sager om overgreb mod børn eller manglende opfølgning på underretninger fra naboer, pædagoger og skolelærere.

Social- og integrationsminister Karen Hækkerup har netop modtaget anbefalingerne fra det ekspertpanel, hun nedsatte i februar 2012. Ekspertpanelet har afleveret 39 anbefalinger til, hvordan man kan rette op på indsatsen over for de udsatte børn og deres familier.

"Der er ingen tvivl om, at indsatsen for udsatte børn skal forbedres. Det viser de mange forfærdelige sager om overgreb og massivt omsorgssvigt med al tydelighed. Jeg arbejder nu videre med ekspertpanelets anbefalinger til, hvordan vi fremover kan undgå lignende sager," siger ministeren i en pressemeddelelse.

Ekspertpanelet anbefaler blandt andet:

• Obligatoriske tværfaglige forløb omkring de udsatte børn og unge på lærer-, pædagog-, socialrådgiveruddannelsen og relevante sundhedsfaglige uddannelser som led i en national kompetenceplan.

• Kommunernes tværfaglige samarbejde om udsatte børn skal styrkes, blandt andet i forhold til sundhedspleje, skoler, dagtilbud og tandpleje.

• Alle kommuner bør etablere en central, systematisk behandling af alle indkomne underretninger.

• Alle kommuner bør være tilknyttet et børnehus, hvor der kan opbygges ekspertise i samtaler med børn udsat for overgreb.

• Alle kommuner bør have klare procedurer for håndteringen af underretninger og sager om overgreb (beredskaber).

• Reglerne vedrørende samvær for anbragte børn bør tydeliggøres, så det fremgår tydeligt, at i sager, hvor et barn er anbragt på grund af mistanke om overgreb, må barnet ikke sendes på ikke-overvåget samvær hos de personer, som mistanken retter sig mod.

Ministeren vil præsentere rapporten for partierne allerede inden sommerferien. Derefter vil hun fremlægge et udspil til, hvordan man konkret følger op på anbefalingerne, samtidig med at regeringen fremlægger udspil til finansloven for 2013.

Login