DF igen parat til alternativt kemi-flertal

FORBUD: DF vil igen bringe regeringen i mindretal i en sag om kemikalier. Miljøministeren sætter ikke handling bag sine ord, mener Jørn Dohrmann (DF).

Dansk Folkeparti er atter parat til at bringe regeringen i mindretal i et spørgsmål om kemikalieforbud. I foråret lagde DF stemmer til oppositionens forbud med bisphenol A i sutteflasker. Nu siger partiets ordfører, Jørn Dohrmann, til Altinget, at han er parat til at støtte oppositionen i tre nye forslag om kemikalie-forbud.

"Skal der lig på bordet, inden ministeren reagerer," spørger Jørn Dohrmann, der er glad for, at forbuddene bliver en realitet.

I fredags indledte miljøminister Troels Lund Poulsen (V) en kampagne, som skal oplyse forældre om de kemiske cocktails, som toårige udsættes for. Med kampagnen i baghånden undrer det Jørn Dohrmann, at miljøministeren ikke vil lade tvivlen komme børnene til gode.

"Det var miljøministeren meget optaget af i sidste uge. Nu siger han, at det først skal bevises. Det er noget snik-snak. Vi mener, der skal handling bag ordene," siger Jørn Dohrman.

Bisphenol A er mistænkt for at påvirke børn og fostres nervesystemer. Nu foreslår oppositionen et totalforbud mod bisphenol A. De øvrige forslag er et forbud mod brug og salg af kosmetik til børn, der indeholder parabener, samt børneprodukter der indeholder ftalater.

EL vil undgå forsøg med mennesker
Miljøministeren mener ikke, at der er beviser for, at stofferne er farlige. Derfor kan han ikke forbyde dem. Han mener, man skal lave forsøg med mennesker, før dokumentationen kan være i orden. Det vil Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen, ikke være med til.

"At tale om videnskabeligt bevis er et forsøg på at undgå at tage stilling i en situation, hvor alle i grunden godt ved, at der er den sammenhæng," siger han.

Ifølge Per Clausen vil nogen børn over en årrække skulle modtage stofferne, mens andre ikke skal modtage dem. På den måde vil det være muligt at lave en sammenkædning. En sammenkædning, som Per Clausen mener, dyreforsøgene allerede viser.

Det er Enhedslisten, som har samlet oppositionen om de tre beslutningsforslag. Per Clausen mener, at det er glædeligt, at der er et flertal, men undrer sig også over ministerens manglende opbakning.

"Det er ærgerlig for Troels, når han har fået lavet en undersøgelse, der viser, at det er et kæmpe problem. Samtidig er han ikke er villig til at gøre noget," siger Per Clausen.

Troels Lund: Det er ikke bevist
Det var mandag ikke muligt at få en kommentar fra miljøminister Troels Lund Poulsen. Fredag uddybede han dog over for tjek.dk, hvorfor han ikke bakker op om forslaget.

"Vi kan ikke bare forbyde ting, fordi vi ikke kan lide det. Men hvis dokumentationen er der, så er der slet ingen mistillid fra min side, så har de min fulde opbakning," sagde han. Problemet er, at mistanken til flere af stofferne er baseret på dyreforsøg.

"Vi bliver nødt til at have dokumentation på mennesker, selvom om vi også skal tage dyreforsøgene meget alvorligt. Men vi har dog undersøgelser, der viser, at vi har kemiske stoffer i vores blod," sagde Troels Lund Poulsen.

Login