Ministeren skal forsvare truet nationalpark

NYHED: Vrede landmænds ønske om at trække deres jorde ud af den fremtidige Nationalpark Skjern Å truer hele projektet. Ministeren inviterer til dialogmøde i sagen.

Tonen er skærpet mellem landbruget og de grønne organisationer inden det offentlige møde i Skjern Kulturcenter, onsdag 25. juni.

Landbruget frygter for fremtiden og truer med at trække sig helt ud af projektet med den kommende Nationalpark Skjern Å. Miljøminister Troels Lund Poulsen (V) er derfor gået ind i sagen og har inviteret alle parter til at indgå i dialogen. 

De Konservatives miljøordfører, Per Ørum Jørgensen, skal med til mødet, og han mener, at dialog er den eneste rigtige vej frem:

"Det er vores opgave at få landmændene til at forstå, at der ikke kommer restriktioner for benyttelse af den jord, der ligger indenfor nationalparkens område," siger Per Ørum Jørgensen.

En unødvendig diskussion
Landmændene argumenterer imod nationalparken på baggrund af meldinger fra Danmarks Naturfredningsforening om, at "beskyttelse skal gå forud for benyttelse". De nægter derfor at stille deres jord til rådighed, medmindre de får et klippefast løfte om, at en landmænd ikke kan nægtes at udvide på grund af nationalparken.

"Det løfte har ministeren allerede givet landmændene, men nu prøver vi igen," siger Per Ørum Jørgensen, der mener, at det er tale om en helt unødvendig diskussion:

"Det ligger helt fast i aftalen med landmændene, at der ikke sker ændringer med hensyn til øgede restriktioner. At Danmarks Naturfredningsforening har anket en afgørelse, det er vi ikke herrer over. Men landmændene behøver ikke at frygte skærpelser."

Den yderste konsekvens, hvis landmændene fastholder truslerne om at trække sig, er, at den lokale styregruppe helt må lade hele sagen falde, og dermed give Skjern Å-parken det endelige dødstød.

Men så vidt tror Per Ørum Jørgensen ikke, at det går:

"Jeg er overbevist om, at fornuften sejrer til sidst," slutter han.

Login