Frivillige aftaler kan bremse naturplaner

NATURPLANER: Kommuner og grønne organisationer glæder sig over de 246 naturplaner, men advarer om, at alt for meget afhænger af frivillige aftaler. Auken vil nedsætte forum, som skal sikre fremdrift.

Glæde over, at de forsinkede planer nu kommer. Forventning til, at der nu skal gøres en stor og målrettet indsats for den vigtigste danske natur. Men også bekymring over, om indsatsen nogensinde bliver realiseret.

Store dele af indsatsen skal nemlig baseres på frivillige aftaler mellem kommuner og lodsejere - men hvis lodsejerne ikke vil være med, så sker der ingenting.

Det bekymrer kontorchef i KL, Eske Groes:

"Kommunerne har ingen styringsmidler, så den store ukendte faktor er, om lodsejerne vil være med eller ej," siger han og fortsætter:

"Der findes jo allerede ordninger, hvor man kan søge penge til at lave bedre natur på sin grund, men erfaringerne er ikke for gode. Ordningerne bliver ikke brugt i noget stort omfang. Derfor er der stor sandsynlighed for, at det går på samme måde denne gang," siger han og tilføjer, at man så må justere metoderne i næste planperiode.

Det er især den forbedrede naturpleje med for eksempel græsning og høslet, som skal etableres med frivillige MVJ-aftaler.

Login