Miljøklagenævn står fast i husdyrsag

HUSDYRLOV: Natur- og Miljøklagenævnet underkender Miljøstyrelsen i en sag om husdyrbrugs belastning af sårbare naturområder. Det skaber ny tvivl om reglerne. Det Økologiske Råd er tilfreds, mens landbruget raser.

Natur- og Miljøklagenævnet vil ikke bøje sig for Miljøstyrelsens retningslinjer. Det betyder, at der igen er skabt tvivl om reglerne på husdyrområdet.

I en ny endelig afgørelse fastholder nævnet, at styrelsens vejledning ikke i tilstrækkelig grad tager hensyn til beskyttelsen af sårbare naturområder. Det Økologiske Råd glæder sig over afgørelsen, mens Landbrug & Fødevarer er dybt bekymret.

Sagen drejer sig om et svinebrug ved Skjern, der har søgt tilladelse til udbringning af husdyrgødning. Landbruget ligger tæt på Ringkøbing Fjord, der er et internationalt beskyttet Natura 2000-område. Kommunen havde fulgt Miljøstyrelsens retningslinjer og givet tilladelse ud fra den betragtning, at udbringningen kun vil belaste naturområdet en anelse mere.

Men den går ikke, fastslår Natur- og Miljøklagenævnet nu. Når et beskyttet naturområde ikke har god økologisk tilstand, så vil en øget tilførsel af næringsstoffer forringe muligheden for at nå målet om god tilstand. Derfor er selv en beskeden stigning i belastningen uacceptabel, mener nævnet.

Login