De inderste magtcirkler  

MAGTCENTRUM: De faste udvalg er omdrejningspunktet for regeringens arbejde. Mens den enkelte minister er konge i eget hus, så er det op til en snæver kreds af topministre at finde balance i regeringens samlede politik.

 

Otte ministre skiller sig ud på ministerholdet. De otte har sæde i et af de to faste regeringsudvalg: Koordinationsudvalget eller Økonomiudvalget. Med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og finansminister Bjarne Corydon (S) i spidsen afstemmer udvalgene regeringens beslutninger med regeringspartnerne, inden aftaler og reformer køres på plads med Folketinget.

Store aftaler som eksempelvis fordelingen af en milliard til kollektiv trafik eller sensommerens omdiskuterede aftale om fordelingen af EU's landbrugsstøtte er sager, som vendes og først afgøres endeligt på møder i Økonomiudvalget.

Historisk set har Koordinationsudvalget haft en større betydning, men især i 1990'erne, hvor udvalgets arbejde blev formaliseret, flyttede en betydelig del af magten til Økonomiudvalget.

Login