16.905 forfattere snydes for penge fra staten

BIBLIOTEKSAFGIFT: Selv om de stiller deres bøger gratis til rådighed på bibliotekerne, går 16.905 forfattere glip af støtte fra staten. Både biblioteker og forfattere bakker op om DF-forslag, der vil fordele pengene mere solidarisk.

En udbetalingsgrænse på 2.101 kroner betyder, at 16.905 danske forfattere, oversættere, illustratorer og komponister i år ikke modtager en krone i biblioteksafgift fra staten for at stille deres bøger til rådighed på bibliotekerne – selv om de altså egentlig er berettiget til pengene.

I stedet overføres de ikke-udbetalte penge til de forfattere, der i forvejen ligger over grænsen på de 2.101 kroner og altså i forvejen får udbetalt biblioteksafgift på helt op til 700.000 kroner om året.

To tredjedele af forfatterne får intet
Det betyder, at de 16.905 forfattere går glip af over ni millioner kroner om året. Pengene sendes i stedet til de forfattere, der i forvejen scorer penge på biblioteksafgiften, fordi de har skrevet flere bøger, og fordi deres bøger er mere populære blandt lånerne. I alt 8.528 forfattere får i 2015 del i de i alt 174 millioner kroner, som Kulturstyrelsen i år udbetaler i biblioteksafgift.

Det fremgår nu af et svar fra kulturminister Bertel Haarder (V) til kulturordføreren fra Dansk Folkeparti, Alex Ahrendtsen, der som tidligere omtalt i Altinget vil gøre op med den nuværende fordeling af midlerne, som han finder stærkt usolidarisk.

Staten kan ikke være det bekendt
”Svaret bekræfter mig i, at vi må lave ordningen om. I dag er der en lang række forfattere, som ikke får betaling for at stille deres bøger gratis til rådighed på bibliotekerne – og det synes jeg simpelthen ikke, at staten kan være bekendt,” siger Alex Ahrendtsen og fortsætter:

”Vi skal betale forfatterne, når vi låner deres bøger, og derfor må vi lave en omfordeling, hvor vi sænker grænsen for udbetaling. Samtidig foreslår jeg helt konkret, at man tager pengene fra de forfattere, der i forvejen får mest udbetalt i biblioteksafgift. Der er jo ikke tale om så stort et beløb, at vi ikke sagtens kan tage de ni millioner kroner fra de forfattere, der ligger øverst på listen,” siger Alex Ahrendtsen.

Han har bebudet, at han vil rejse forslaget, når Folketingets kulturordførere og kulturminister Bertel Haarder den 10. december skal mødes for at diskutere udbetaling af biblioteksafgift ved udlån af e-bøger. Som tidligere omtalt i Altinget, møder forslaget principiel opbakning fra Dansk Forfatterforening - og det glæder ham.

”Egentlig undrer det mig, at forfatterne slet ikke har bragt den her sag op før, for det er jo politikere, der har besluttet, at minimumsgrænsen skal ligge på 2.101 kroner. Men det er jo ikke særlig solidarisk,” siger Alex Ahrendtsen.

Biblioteker bakker også op
Også Danmarks Biblioteksforening bakker op om forslaget.

”Det er helt åbenlyst, at vi skal have ændret biblioteksafgiften,” siger formanden for Danmarks Biblioteksforening, Steen B. Andersen.

Han kæder samtidig sin opbakning til DF-forslaget sammen med planerne om at sikre honorering af e-bøger via biblioteksagiften.

E-bøger på dagsordenen
”I dag udbetaler staten næsten 180 millioner kroner til de danske forfattere baseret på udregninger i forhold til, hvor mange fysiske bøger, de har stående på de danske biblioteker. Systemet tager til gengæld ikke højde for de mange e-bøger, som biblioteker udlåner, hvilket sandsynligvis har indflydelse på den høje pris bibliotekerne betaler på digitale udlån”, siger Steen B. Andersen.

Når de politiske partier mødes 10. december, skal de behandle et forslag til revidering af biblioteksafgiften på baggrund af en udvalgsrapport, som lægger op til, at en lille del af biblioteksafgiften fremover skal gå til e-bøger – en pulje, som stiger fra fire procent til otte procent i årene 2018-2021.

”Men allerede i dag afspejler det ikke virkeligheden, og derfor har Danmarks Biblioteksforening som de eneste stillet ændringsforslag til, at afgiften afspejler det faktiske digitale forbrug og digitale virkelighed,” siger formanden for bibliotekerne.

 

 

Forrige artikel Embedsmænd beskyldes for at politisere Embedsmænd beskyldes for at politisere Næste artikel Regeringen mildner indgreb mod fonde Regeringen mildner indgreb mod fonde