Politikere vil gøre udligning nemmere

UDLIGNING: Partier på begge sider af det politiske spektrum er klar til at kigge udligningssystemet efter i sømmene. Det er for ugennemskueligt, mener et flertal.

For de fleste lokalpolitikere såvel som embedsmænd er det ikke nok bare at holde tungen lige i munden, når der hvert år bliver rykket store milliardbeløb rundt mellem kommunerne i forbindelse med den kommunale udligning.

Regnestykket er for kompliceret, og derfor ønsker partier på begge sider af Folketinget at skabe mere gennemsigtighed.

"Jeg lytter rigtig meget til dem, der siger, at det er svært for dem at regne ud, hvor mange penge de mon får til næste år. Så for kommunernes skyld skal det gøres enklere, så de ved, hvad de har at arbejde med, men også for borgernes skyld, fordi det er deres velfærd, det drejer sig om," siger Socialdemokraternes kommunalordfører, Simon Kollerup, til Berlingske.

Udligningsdebatten begyndte for alvor at rase igen, efter at en række borgmestre følte sig vildledt, da det udligningsbeløb, de ville have fået ud fra 2012-tal, var faldet markant i 2013.

Danmarks største parti, Venstre, mener også, at udligningslabyrinten har vokset sig for stor.

"Det er blevet for kompliceret. Som det er nu, er der ingen borgmestre eller politikere, som har en kinamands chance for at gennemskue, hvad der foregår. Når det er svært at forstå, er det også svært at forklare til befolkningen, hvordan det kan være, at vi kan flytte rundt på så mange milliarder uden egentlig i bund og grund at forstå hele mekanikken, der ligger bag," siger kommunalordfører Jacob Jensen ( V) til Berlingske.

Han opfordrer til, at man bruger den nuværende turbulens til at slå en streg i sandet og gøre udligningen mere gennemskuelig.

Også De Konservative og Enhedslisten bakker op om at gøre udligningssystemet mere gennemskueligt.

Login