”Lokalpolitikere skal inddrage borgerne mere”

INTERVIEW: Borgerne kan rumme nye løsninger på lokale udfordringer. Men politikerne skal turde inddrage dem - også i svære beslutninger. Det siger Marianne Thyrring, der snart starter sin rundtur i landet for at tage temperaturen på det lokale demokrati.

Stemmeprocenten til kommunalvalg er faldende. Borgernes følelse af at blive hørt af lokalpolitikerne er faldende. Og ikke mindst føler borgerne, at deres viden om lokalpolitiske forhold og evne til handle lokalpolitisk er faldende.

Blandt andet derfor har økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) bedt den tidligere departementschef i Miljøministeriet, Marianne Thyrring, om at tage på rundtur i landet for at tage temperaturen på lokaldemokratiet. 

Mandag 28. januar havde Marianne Thyrring første pitstop på sin rundtur: en workshop i Klampenborg med nogle af landets førende forskere inden for lokaldemokrati.

Rundturen er en del af Økonomi- og Indenrigsministeriets evaluering af strukturreformen fra 2007, som skal ligge klar i løbet af marts.

Målet med rundturen er at komme med anbefalinger til, hvordan man nedbryder barrierer for at inddrage og engagere danskerne i nærdemokratiet.

Og der er nok at tage fat på. Ifølge Marianne Thyrring er det ikke nok, at lokaldemokratiet er godt stillet i forhold til udlandet.

"Vi skal også selv føle, at nærdemokratiet fungerer," siger Marianne Thyrring og fortsætter:

"Men jeg tror, det varierer meget fra kommune til kommune. Det afhænger af debatemnet, geografi og traditioner i kommunerne. Nogle steder vil der være et tæt samarbejde mellem kommunalpolitikere og borgere, mens man andre steder river sig i håret og gerne vil have input til at gøre det bedre."

Kræver reel indflydelse
Hvad er de største udfordringer for det lokale demokrati?

"En af udfordringerne er at finde gode metoder til at inddrage borgerne mere. Borgerne vil gerne inddrages, hvis de oplever, at de har reel indflydelse på beslutningerne i kommunerne."

Hvordan sikrer man bedre inddragelse af borgerne?

"Politikerne skal klædes på til at turde møde borgerne i øjenhøjde og lade sig inspirere af vælgerne. Det handler om, at politikerne reelt skal diskutere og have dialog med borgerne i god tid, inden beslutninger træffes. Men jeg kan godt forstå, at det med politikernes briller kan være lidt skræmmende at diskutere f.eks. skolelukninger med borgerne."

Hvordan kan borgerne bidrage til den lokalpolitiske beslutningsproces?

"Det er afgørende, at der er forståelse for, hvorfor der f.eks. skal vælges mellem det, der ligner to dårlige løsninger, hvis der ikke er forståelse i lokalsamfundet for det. Ellers får beslutningen svært ved at overleve. Omvendt kan borgerne måske endda være med til at udvikle en tredje mulighed, fordi brugere af velfærdsydelser ofte kan pege på løsninger og være en inspirationskilde til nye løsninger, som man måske ikke har overvejet på Rådhuset. Det kender jeg jo selv som embedsmand. Men det kræver, at politikerne tør åbne for borgerinddragelse - også i de små beslutninger," siger hun.

Et spørgsmål om ressourcer
Hvad håber du, din rundtur munder ud i?

"Jeg håber, vi får ny inspiration og forslag til ny lovgivning. Vi skal forholde os til begge dele. Nogle barrierer kan måske fjernes relativt hurtigt, mens andre skal laves om ved lovgivning. Det er også et ressourceperspektiv. Der er jo ingen grund til, at alle 98 kommuner opfinder den dybe tallerken, og derfor handler det om, at kommunerne skal lære af hinanden," siger hun.

Hvordan vil du finde frem til de gode eksempler?

"I de her uger ringer mange kommuner, fordi de vil have mig ud og se, hvordan netop de gør. Det vil jeg gerne, men jeg kommer også til at ringe til kommuner, der ikke selv giver lyd. Jeg vil gerne have, at vi laver en rundtur, der repræsenterer diversiteten blandt danske kommuner. Det er ikke lige meget, om vi f.eks. er på landet eller i byen."

En god dialog
Hvad er succeskriteriet for undersøgelse?

"Selvfølgelig håber indenrigsministeren, at stemmeprocenten stiger. Men det er ikke det mest afgørende, fordi et fald i stemmeprocenten kan skyldes mange ting. Succesen må måles på, om kommunerne føler, at dialogen med os er relevant for dem. Samtidig håber vi, at det sætter en dagsorden i kommuner om nærdemokrati, og at vi måske giver dem idéer til, hvordan de kan komme videre. Men hvis der er åbenlyse barrierer, vil det også være en succes at få dem kortlagt," lyder det fra Marianne Thyrring.

Rundturen i de danske kommuner vil finde sted i perioden januar-maj 2013 og vil munde ud i en rapport, som forventes offentliggjort i juni 2013. En del af undersøgelsen indebærer også en spørgeundersøgelse blandt borgerne om deres oplevelse af det lokale demokrati.

Login