DE: Ny lov skaber monopoler i hjemmehjælpen

FRIT VALG: Nyt lovforslag, der skal skabe bedre muligheder for frit valg af hjemmehjælp, efterlader kun plads til få store og private aktører, mener Dansk Erhverv, der frygter for kvaliteten. S mener, at det er den rigtige vej.

Regeringen skyder langt over målet, når den med social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) i spidsen har fremlagt et nyt lovforslag, der skal gøre det lettere for landets borgmestre at tilbyde frit valg på hjemmehjælpsområdet.

Sådan lyder det fra Dansk Erhverv, der forudser, at lovforslaget vil forringe borgernes frie valg på hjemmehjælpsområdet.

"Borgernes frie valg bliver klart svækket. Reelt vil loven betyde, at kommunerne overholder regler om frit valg, hvis bare der er to leverandører af hjemmehjælp - én privat og én offentlig. Så at sælge lovforslaget som en en styrkelse af det frie valg er i bund og grund kejserens nye klæder," siger Marie Louise Løvengreen Rasmussen, der er velfærdspolitisk chef i Dansk Erhverv.

Lovforslaget fra regeringen vil fjerne særreglerne i serviceloven om frit valg, så det i stedet bliver de normale udbudsregler, der gælder. Derved håber regeringen at spare 132 mio. kr. om året, som kommuner kan bruge på at forbedre den kommunale service.

Karen Hækkerup vil også give private virksomheder mulighed for at give samlede bud på forskellige offentlige opgaver som f.eks. madlavning, hjemmehjælp og personlig pleje.

Private monopoler
Men det vil give store aktører mulighed for at tromle de små aktører over, mener Marie Louise Løvengreen Rasmussen.

"Forslaget rammer skævt. Det giver ikke en fair konkurrence, men skaber særbehandling af de store private spillere, fordi kommunerne vil vælge de billigste private leverandører, som oftest er de store virksomheder. Og det vil typisk kun efterlade en privat leverandør - og hvor er så styrkelsen af det frie valg?" spørger hun.

Derfor bør lovgivningen ifølge hende sikre, at borgerne har adgang til mere end én privat leverandør.

Login