Vindrekord medfører på ny PSO-debat

VIND: Vindmøller leverede i første halvår af 2014 mere end 40 procent af vores elforbrug. Det betyder også en stigning i PSO-regningen, som er steget med 1,4 millarder kroner siden sidste år, viser ny opgørelse. DF langer ud efter PSO-ordningen, men Radikale mener, man med vækstaftalen har taget hånd om problemet.

Godt 41 procent af den danske elproduktion kom i første halvår fra vindmøller. Samme periode sidste år lå tallet på 31 procent. Det viser en frisk halvårsrapport fra Energinet.dk.

Sammen med en lav elpris betød det en stigning i PSO-afgiften på 68 procent – eller 1,4 milliarder sammenlignet med første halvår 2013. Over halvdelen af beløbet er gået til støtte af vindmøller. Der er flere årsager til denne stigning, fortæller Lennart Dahlquist, økonom hos Energinet.dk.

”Stigningen skyldes primært, at Anholt Vindmøllepark er fuldt installeret, og at vi generelt har fået flere landvindmøller. Så har der også været mere vind, end der var i første halvår 2013. Endelig har markedsprisen på el ligget lavere i første halvår, end den gjorde sidste år,” siger han.

Login