Spirende optimisme i energispareforhandlinger

BAGGRUND: Europa-Parlamentet er efterhånden ved at indse, at de ikke får sit høje ambitionsniveau vedtaget blandt medlemsstaterne. To meget hektiske uger vil afgøre EU's energispareplans skæbne.

Det seneste udkast fra det danske formandskab har løftet ambitionsniveauet, og selvom det ikke når hverken Kommissionens eller Europa-Parlamentets ambitioner, så er det et skridt mod det. Samtidig har de intense - og efterhånden lange - forhandlinger mellem formandskabet, Kommissionen og Parlamentet så småt fået parlamentarikerne til at indstille sig på et lavere ambitionsniveau. Det erfarer Altinget.dk fra flere kilder.

Rådets indrømmelse
Hidtil har parlamentarikerne stået meget hårdt på de ambitiøse mål, de har vedtaget. Men forhandlingsforløbet har vist, at medlemsstaterne ikke når op på over 20 procents energibesparelser i 2020, som parlamentarikerne kræver. Energiministrene har derimod meget svært med at kunne løfte sig væsentligt over 15-16 procent.

Derfor er der foregået en slags "forventningsafstemning" under forhandlingerne, og noget tyder på, at det næste måde i næste uge vil indeholde mere fleksibilitet fra parterne. Ved denne uges møde blev det danske formandskabs kompromisforslag til artikel 6 gennemgået, som handler om energiselskabernes spareindsats. Og det forslag indeholdt et væsentligt løft for det samlede ambitionsniveau i direktivet i forhold til de tidligere forslag. Og det er ikke gået ubemærket forbi parlamentarikerne.

Login