S vil tvinge udlejere til energiforbedringer

BOLIG: Socialdemokraterne vil gøre det muligt at pålægge udlejerne at gennemføre energirigtige forbedringer. Men det er et direkte brud med ejendomsretten, mener Venstre.

Det går for langsomt med at lave energiforbedrende tiltag for de private boligudlejere. Derfor foreslår Socialdemokraterne i et nyt lovforslag, at der strammes gevaldigt op på lejernes og statens muligheder for at lægge pres på udlejeren for at starte nye energiprojekter i ejendommen.

"Hidtil har regeringen udeladt stort set alle tiltag, der kunne gøre, at alle private udlejere - og sådan set også almene boligorganisationer - kunne lave energiforbedringer, der også er til gunst for lejerne," siger Socialdemokraternes boligordfører, Sophie Hæstorp Andersen.

Pres på udlejere
På nuværende tidspunkt er der ifølge Socialdemokraterne ikke nogle klare incitamenter for de private udlejere at lave energiforbedringer, fordi det er lejerne, der betaler energi- og varmeregningen. Derfor skal Huslejenævnet på opfordring af en beboerrepræsentation kunne pålægge udlejerne at gennemføre energibesparende projekter i ejendommen (se hele forslaget nederst).

For at projekterne kan pålægges udlejerne, skal en autoriseret energikonsulent have godkendt projektet, vedligeholdelsesandelen i projektet skal udgøre mindre end 25 pct., og beboerne skal have forsøgt at indgå en aftale med udlejeren. 

Derudover skal boligreguleringsloven ændres, så udlejer ikke kan udleje sin ejendom, før ejendommen er i "tidssvarende energimæssig stand."

Forslaget bakkes op af SF's boligordfører Nanna Westerby.

"Det er vigtigt, at vi får sat skub i en energirigtig udvikling også på det private udlejningsmarked - udlejeren har i dag ikke nødvendigvis nogen interesse i at lave energirigtige tiltag."

Lejerne betaler gildet
Regningen for energiforbedringerne skal ifølge Sophie Hæstorp Andersen sendes videre til lejerne over huslejen: 

"Lejerne kommer bare ikke til at betale på den måde, som de går i dag, hvor udlejerne næsten kan sætte lejen efter markedslejen. De kommer til at betale for, hvad det koster at lave renoveringerne."

Hun forventer, at besparelser i energiforbruget i større eller mindre grad kommer til at udligne lejernes udgifter til energiforbedringerne.

Tilsidesættelse af ejendomsretten
Det bliver ikke hos Venstre, at Socialdemokraterne skal gøre sig nogen forhåbninger om opbakning til lovforslaget substans.

"Jeg må sige, at jeg ikke er særlig positiv over at skulle tilsidesætte den private ejendomsret. Det er jo det, Socialdemokraterne foreslår. Det er problematisk, fordi man går på kompromis med en grundlæggende rettighed," siger Louise Schack Elholm, boligordfører fra Venstre.

Men det ser Nanna Westerby ikke noget problem i:

"Der er jo allerede masser af krav til, hvordan boliger skal indrettes. Så der kan jeg ikke se noget problem i, at man også sætter krav til de energiforbruget."

Der er store energibesparelser at hente i den private udlejningssektor, der i dag udgør 19 pct. af den samlede boligmasse. Derfor er Louise Schack Elholm helt på linje med Socialdemokraterne om, at der mangler incitamenter for private udlejere: 

"Regeringen er på vej med et udspil på området. Men der er lige kommet ny minister på området, og hun skal jo lige have lov til at komme i arbejdstøjet først."

Regeringens udspil forventes at komme i starten af efteråret.

Login