S vil have strategi for Nordsø-olien

OLIE: Undergrunden gemmer på så meget uudnyttet olie, at den kunne finansiere hele omstillingen til vedvarende energi, hvis staten pressede mere på, mener Socialdemokraterne. Men regeringen afviser ideen.

"Når nu hvert ekstra procentpoint, vi kan udvinde, kan veksles til 50 milliarder kroner, og hvert ekstra procentpoint kan give Danmark yderligere to års selvforsyning, så er det jo torskedumt, at vi ikke investerer nogle penge i at nå frem til den teknologi, der skal til," sagde Kim Mortensen, der onsdag var i samråd med klimaminister Lykke Friis i Folketingets Miljøudvalg.

Olie skal finansiere grøn energiudvikling
Ifølge Kim Mortensen udvinder Danmark på nuværende tidspunkt kun 24 procent af den samlede olie, der er til rådighed i Nordsøen. Det skyldes udelukkende, at den resterende mængde olie ikke er tilgængelig uden videre, fordi det kræver en indsats fra forskningen at regne ud, hvordan man får adgang til større dele af potentialet.

Kim Mortensen mener ikke, det er urealistisk at forestille sig en indvindingsgrad på 50 procent. Han henviser til Norge, der allerede har opnået 50 procent, og nu i samarbejde med universiteter og operatører har lavet en national handlingsplan, som satser på 75 procent. Kim Mortensen spurgte under samrådet, hvorfor Danmark ikke kan gøre det samme.

Login