Rapport: Smart grid er en god samfundsinvestering

ELSYSTEM: Investering i et intelligent elsystem vil ifølge en ny rapport fra Dansk Energi og Energinet.dk give en nettogevinst på 6,1 milliarder kroner årligt. Klima- og energiminister Lykke Friis (V) er begejstret og har nedsat et smart grid-netværk.

Smart grid er både den mest effektive og den billigste metode, når elsystemet skal udbygges, så det i fremtiden vil kunne håndtere væsentligt flere vindmøller, elbiler og varmepumper. Sådan lyder konklusionen i en ny rapport fra Dansk Energi og Energinet.dk om det intelligente elsystem - eller smart grid - der blev fremlagt på Nationalmuseet fredag den 10. september.

Rapporten beskriver og analyserer de konkrete udfordringer elsystemet står over for i de kommende 15 til 25 år, hvor både elforbrug og -produktion skal omstilles markant.

Der skal i stor stil investeres i vedvarende energi, og forbrugerne skal skifte den gamle benzinslugende bil ud til en elbil, og det gamle forurenende oliefyr ud med mere klimavenlige løsninger som for eksempel varmepumper.

De to aktører har beskæftiget sig med den del af smart grid, som muliggør et effektivt samspil mellem vindkraftproduktion, varmepumper i private husstande samt el- og plug-in-hybridbiler.

Smart grid handler altså om at udnytte vindenergien mere effektivt, blandt andet ved at bruge overskudsstrøm fra vindmøller i fjernvarmenettet og lade elbiler op om natten, hvor det er billigt.

Samfundsgevinst på 6,1 milliarder
Der skal ifølge rapporten investeres 9,8 milliarder kroner frem mod 2025, hvis elnettet skal udbygges med smart grid mod en udgift på 7,7 milliarder kroner ved traditionel udbygning. Men da smart grid vil give afledte gevinster på 8,2 milliarder i form af lavere omkostninger til elproduktion og flere elbesparelser, vil den samlede udgift være nede på 1,6 milliarder.

Og ifølge Lars Aagaard, der er administrerende direktør i Dansk Energi, vil smart grid derfor resultere i en nettogevinst på 6,1 milliarder kroner om året.

"Det er en rigtig god investering for samfundet - både økonomisk, men også fordi det opfylder de politiske mål om mere vedvarende energi, flere elbiler og mindre olie og gas og udledning af CO2," sagde Lars Aagaard ved fremlæggelsen af den nye rapport, og påpegede samtidig gevinsten for forbrugerne:

"Forbrugerne vil også vinde på udbygningen af smart grid, da de kan opnå energibesparelser og samtidig få et mere fleksibelt elforbrug, hvor de kan forbruge, når det er billigt."

Lars Aagaard understreger dog, at forbrugerne skal have et frit valg, og at den enkelte forbruger derfor må gøre op med sig selv om betalingsvilligheden ved et fravalg af et intelligent elsystem er til stede:

"Hvis man vil bruge el på alle tider af døgnet, koster det mere," fastslog han.

Varmepumper og elbiler
Den første fase i realiseringen af smart grid er faciliteringsfasen, der løber fra 2010 til 2012. I denne fase vil elektriske varmepumper blive udbredt i stigende grad, og de kommercielle aktører vil komme med den første reelle lancering af el- og plug-in hybridbiler. Og i denne fase er det, ifølge de to aktører, uhyre vigtigt, at Folketinget og sektoren spiller sammen.

"Forudsætningen for smart grid er blandt andet, at politikerne justerer elnetselskabernes økonomiske rammer og regulering for at sikre, at de deltager aktivt i udviklingen af smart grid, og at politikerne prioriterer forskning og demonstration, der skal sikre og understøtte en international standardisering," sagde Lars Aagaard.

Login