Professor: Den grønne trepart bidrager ikke til klimamålene, hvis ikke den tager livtag med landbrugets produktion

Trods de gode takter i den grønne trepart tænker parterne alt for kortsigtet - særligt i forhold til fremtidens efterspørgsel på kulstof, skriver Claus Beier.

Vi gik alle på sommerferie til den grønne treparts beslutninger, der for alvor skal gøre noget ved landbrugets mange negative påvirkninger af klima, drikkevand, biodiversitet og kystnære farvande – primært gennem betydelig reduktion af det dyrkede landbrugsareal og omlægning til natur og skov.

Og sommeren har bidraget med mange reaktioner fra ros til hensigten og værktøjerne men også lidt vantro og bekymringer omkring den manglende ansvarspålæggelse overfor landbruget, tvivl om effekten på landbrugets omstilling og den store regning til skatteborgerne for landbrugserhvervets skadelige effekter.

Jeg skal ikke gå ind i de økonomiske diskussioner – det er jo en politisk beslutning at delvist friholde landbruget for en CO2-afgift og fastholde en beskeden merpris på kød, så den enlige mor eller far fortsat kan bespise børneflokken med spaghetti kødsovs til en billig penge mod til gengæld at betale mange gange mere for indsatsen over skattebilletten.

Login