Naturstyrelsen får certifikat på bæredygtig biomasse

ENERGI: Naturstyrelsen har nu fået dokumentation på, at biomasse fra de danske statsskove er klimavenlig. I det kommende år skal Naturstyrelsen levere biomasse svarende til 32.000 husstande.

Flis til biomasse fra Naturstyrelsen har nu fået papir på at være bæredygtig.

”Driften af statsskovene skal ske med omtanke på naturen og klimaet. Vi kan nu vise, præcist hvor meget energi vi bruger på at producere flis, der bliver brugt til strøm og varme, og at det giver et grønt plus,” siger skovrider Ole Livbjerg Klitgaard i en pressemeddelse fra Naturstyrelsen.

Produktionen af flis fra de danske statsskove er derfor blevet certificeret efter ordningen Sustainable Biomass Partnership (SBP), der blandt andet dokumenterer klimagevinsten ved biomassen.

Det er på grundlag af brancheaftalen mellem Dansk Energi og Dansk Fjernvarme om at sikre at biomassen er bæredygtig produceret, at Naturstyrelsen har fået produktionen af flis SBP-certificeret.

Mindre CO2-udledning
Ifølge Naturstyrelsen bliver der brugt mellem tre til 10 liter diesel til at fælde træet, hugge det op, læsse det på lastbiler og transportere det fra de danske skove. Og den biomasse udleder op mod fem ton mindre CO2 for en gennemsnitlig husstand, end hvis varmen kommer fra et traditionelt oliefyr.

Naturstyrelsens flis kommer fra naturpleje af heder, moser og overdrev, hvor træer bliver fældet, så naturområderne ikke gror til. Naturstyrelsens har også selv skovdrift, hvorfra der leveres flis.

Kun mindre del af biomassen
I det kommende år skal Naturstyrelsen levere godt 215.000 tons flis, der skal bruges som biomasse. Det svarer til den mængde energi, det kræver at opvarme cirka 32.000 husstande.

Til sammenligning skal Avedøreværkets blok to fuldt ombygget levere fjernvarme baseret på biomasse til knap 150.000 københavnske hjem.

I 2013 kom 18 procent af energien fra DONG Energy's kraftværker fra biomasse. Målet er mindst 50 procent i 2020.

Login