Kraftværker dæmper stigning i prisen for strøm

OMKOSTNING: Vindenergi gør elproduktionen dyrere. Men prisen holdes nede, fordi kraftværkerne har tilpasset sig udviklingen. Det fortæller Anders Sørensen, som står bag ny rapport fra Rockwool Fonden.

I takt med at vindmøller producerer en større del af den danske strøm, bliver der mindre brug for kraftværker, der producerer strøm ved at fyre med for eksempel kul. Men kraftværkerne skal stadig stå klar til at tage over for vindmøllerne, når vejrguderne ikke er med vindmøllerne. Og det koster.

En ny rapport fra Rockwool Fonden viser dog, at det ikke er blevet dyrere, efterhånden som vindens andel af elproduktionen er vokset. Rapporten har undersøgt perioden 1998-2011 og regnet på, hvad omkostningerne til elproduktion havde været, hvis Danmark ikke havde haft vindmøller.

Tallene viser, at det i 2011 var 14 procent dyrere at lave strøm end i et vindmøllefrit scenarie. Det tal er rimelig konstant over de 13 år, rapporten har undersøgt. Det til trods for at andelen af vindstrøm er steget betragteligt og i dag udgør 40 procent af den danske produktion.

Login