Den grønne dagsorden har det svært i Parlamentet

EU: Tidligere har det været Europa-Parlamentet, der har trukket EU-lovgivningen i en mere grøn retning. Men det billede er blevet mere mudret. Den økonomiske krise og parlamentarikernes stigende magt nævnes som årsag.

Det har man blandt andet kunnet se i forhandlingerne om landbrugsreformen, vandrammedirektivet og i debatten omkring CO2-kvoter. Tendensen har man lagt mærke til i EU-Kommissionen, som ofte tidligere har haft lidt af en alliance med parlamentarikere om at lægge et "grønt pres" på medlemsstaterne.

"Det er blevet sværere for parlamentarikerne. Og dem, som stadig holder fanen højt, de føler, det er meget mere vanskeligt nu end for et par år siden," siger den danske klimakommissær Connie Hedegaard.

Stærkt krise-paradigme
Hun slås selv i øjeblikket for at få parlamentarikernes opbakning til et forslag, der skal få CO2-kvoteprisen til at stige på kort sigt, så det bliver mere attraktivt at investere i grøn teknologi. Det har mødt stor modstand i Europa-Parlamentets Industriudvalg og kan få svært ved at komme igennem Parlamentet.

Login