"COP15 er ikke afgørende"

ILDSJÆL: Formanden for regeringens klimakommission mener ikke, COP15 er altafgørende for løsningen af verdens klimaproblemer. Katherine Richardson er udnævnt som ildsjæl på Dalbergs liste over afgørende klimadanskere.

Altinget Energi & Klima præsenterer i dag formanden for regeringens klimakommission, Katherine Richardson, i portrætserien af danskere, der afgør værtsskabet for klimakonferencen i København:

Hvad er din reaktion på at blive udnævnt som "ildsjæl"?

Det er da dejligt, for som der står, så har jeg brugt meget krudt på klima-sagen. Og det er jeg glad for at gøre, for jeg synes, det er en vigtig sag.

Hvad kommer din rolle til at være til COP15?

Jeg kan ikke gøre mere nu, end jeg har gjort hele tiden. Og det er at få folk til at forstå, hvad dagsordenen egentlig handler om. Jeg er så heldig, at jeg har to kasketter - som videnskabsmand kan jeg hjælpe folk til at forstå, hvad klimaudfordringen egentlig går ud på, og som formand for Klimakommissionen har jeg sat mig ind i hele spørgsmålet om forsyningssikkerhed. Og at være begge dele giver mig mulighed for at binde de to dagsordener sammen. Fordi de fleste ikke har gjort det indtil nu, og jeg tror, at det er det link, der i sidste ende vil redde klimaet.

Men mit arbejde fortsætter, og jeg har ikke tænkt mig at skrue ned for blusset. Jeg holder op til otte oplæg om ugen om disse emner, og det regner jeg med fortsat at gøre. Vi har en meget interessant udfordring, for det er sjældent, at vi har behov for at reagere på politisk niveau efter at have set helt nye videnskabelige resultater. Normalt plejer rækkefølgen at være anderledes, så resultaterne først bliver en del af skolepensum og siden bliver en politisk realitet, når den generation er voksen og har den baggrund, som videnskaben udstyrede dem med. Men når det kommer til klimaet, så har vi en situation, hvor den meget brede videnskabelige erkendelse af klima-problematikken er kommet i løbet af det sidste årti, og den unge generation er med, men der er behov for, at forældre-generationen reagerer.

Vi siger, vi har et videnssamfund, men der er ingen mulighed for at efteruddannede de danskere, der er uden for det etablerede skolesystem. Så jeg ser min rolle som at være en del af efteruddannelsen af forældregenerationen.

Login